5fodspor

SORT SOL VED TØNDERMARSKEN

sort sol ved højer sluse

I går aftes besluttede vi os for en spontan solnedgangstur til Tøndermarken, med håbet om måske at være heldige og opleve Sort Sol.  Det vil sige, det var nok mest mig der besluttede det, men de andre var med på ideen, bl.a. med lovning om en tur på McDonalds på vej hjem:-)

I alt oplevede vi 4 flotte træk – og en helt masse mindre. Efter sigende kan Sort Sol enkelte gange komme helt op på at rumme op til 1 million fugle. Vi så kun mindre flokke, men for en førstegangsoplevelse, var det absolut godkendt.

Camille med farfars kikkert, som blev fundet frem til lejligheden. Der er masser af fuglearter i området, som normalt også tiltrækker en masse fugleentusiaster
Flot træk over Marskstien lige før solnedgang

Hvor kan man se sort sol?

Sort Sol kan ses om foråret og efteråret, når stærene samles i marsken i enorme flokke til træk. Lige før stærene går ned på jorden for natten, tegner de store flokke fascinerende mønstre på himlen – det kalder man Sort Sol. 

Særligt området omkring vestkysten i Sønderjylland er kendt for Sort Sol, og tiltrækker årligt massevis af håbefulde tilskuere ved aftentid, hvor fuglene flyver for at finde en plads for natten. Af den grund er det bedste tidspunkt at opleve disse flotte træk også lige før solnedgang. 

De største flokke findes i området ved Tøndermarsken, og efter sigende skulle det allerbedste sted at opleve Sort sol være i den lille tyske by Aventoft, der ligger lige over grænsen fra Tønder. 

Eftersom grænserne jo er helt lukkede i denne tid, var det ikke en mulighed for os, så efter lidt research, valgte vi at starte turen ved Højer sluse, som ligger i Tøndermarsken, da det også er et område vi alle havde tilgode at opleve.

Kortet er lånt fra Naturstyrelsens hjemmeside

Marskstien og Højer sluse

Vi kørte til Højer Sluse og fortsatte af Slusevej hele vejen ned til vandet, hvor man kan vandre langs Marskstien.

Allerede langs Slusevej, så vi den første flok lette, og vi nåede akkurat at fange dette motiv. Ved parkeringspladsen ligger en restaurant, som pt. er lukket pga. Corona, og med undtagelse af en håndfuld andre familier, der ankom lige før solnedgang, havde vi stort set området for os selv. 

Første træk så vi 1 time før solnedgang ved Slusevej.

solnedgang bag rømø

Der gives selvfølgelig ingen garanti for Sort Sol, og derfor er det skønt at vide, at hvis ikke fuglene byder op til dans, så der er (hvis man er heldig med vejret) altid en solnedgang at sætte sin lid til. 

Vi fik begge dele, og se lige hvilke farver og motiver, naturen kvitterede med. 

Farverne på både himmel og landjord ændrer sig minut for minut og bedst som man tænker, at NU kan det ikke blive smukkere, så kommer der blot endnu et farvespil og tager oplevelsen til næste niveau. 

Ren magi!

Vesterhavet set fra Højer Sluse

Oplagt udflugt fra hejlsminde

Højer Sluse ligger en god times kørsel fra Hejlsminde, og er absolut et besøg værd, hvis man gæster området i forår- eller efterår, og gerne vil opleve Sort Sol.

Turen kan evt. kombineres med et besøg i Vadehavscentret, eller på hjemvejen efter en endagstur med shopping i Tyskland.

Læs mere her

Naturstyrelsens  råd om Sort Sol

Her får du Saras råd til at opleve Sort Sol på egen hånd

Her kan du læse mere om Marskstien – en vandrerute på 54 km.

>>>> Inspiration til oplevelser i Danmark

2 kommentarer

  1. Skøn inspiration til at opleve dansk natur, det vil vi helt sikkert se mere på når vi kan komme lidt mere rundt landet.

  2. Først og fremmest vil jeg takke dig for et nyttigt emne. Jeg synes, dette er et godt stykke arbejde. Jeg kunne virkelig godt lide det, og jeg vil med glæde dele denne information med mine venner. Hav en dejlig dag!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *