rejseguide

LAOS

Luang Prabang er den eneste by, vi har besøgt i Laos. Primært af den grund, at det er svært at komme frem i landet, da infrastrukturen ikke er særlig god. Det skal dog siges, at der ofte går fly mellem de større byer og skulle vi have valgt endnu en by, var det blevet Pakse og The 4000 Islands, som ligger i den sydlige del af landet. Hvis man afsætter længere tid er jeg sikker på at det vil være hele turen værd at drage sydpå. Her er efter sigende også let adgang til Cambodia.

 

Nedenfor finder I listen over de oplevelser, vi synes er et must, når man besøger Luang Prabang. Udover at studere munke og besøge byens templer. Det kommer helt af sig selv!

TRE OM LAOS

1.

Laos er en stat i Sydøstasien.

Lande grænser til Vietnam, Cambodja, Thailand, Myanmar og Folkerepublikken Kina.

Vi fløj fra Hanoi i Vietnam til Laos i 2016.

2.

Laos har to sæsoner. Regntiden, der varer fra juni til oktober og tørtiden fra november til maj. Vi besøgte Laos i Januar, hvor vejret om dagen var solrigt og lunt med op til 25 grader og koldt om natten – ned til 13 grader, så vi måtte have varmedunke til natten.

3.

Det anslås, at der bor 6.758.353 indbyggere i Laos. 

Hovedstaden hedder Vientiane, der anslåes at have 783,000 indbyggere.

BEDSTE OPLEVELSE I LAOS

KUNGS SI VANDFALDENE

Cirka en times kørsel gennem primitivt landskab finder du de smukkeste vandfald.  Turen op til vandfaldende går af små stier gennem i en mindre nationalpark, og pludselig står man lidt midt i et magisk landskab med det smukkeste turkisfarvede vand og de vildeste vandfald og vandterrasser så langt øjet rækker. 

Her kan man få en sjov og kølig dukkert – medbring gerne badesko, da bunden ikke meget stenet og man ikke kan se, hvor man går

Gudesmukke vandfald / Kuang Si

BEDSTE OPLEVELSER I LAOS

TAT KUANG SI WATERFALL  

Kuang Si er det største og mest imponerende af vandfaldene. Tag en Tuk-Tuk. Vi gav 250.000 kip for en halvdagstur for os alle 5, men det kan sikkert handles ned til 200.000 eller mindre. Køreturen tager ca. 1 time hver vej og er lidt af en bumlet med smuk affære. Husk kørepiller, hvis man ikke tåler bumlekørsel.   

MUNKENES ALMISSERUTE FØR SOLOPGANG  

Forsøg at gå uden om hovedgaden, og find et mindre sted uden for byen. Gerne sammen med en lokal. I byen er seancen langt mere turistet, og der stimler en masse mennesker sammen for at tage billeder. Det tager desværre noget af oplevelsen, at halvdelen af de, der sidder og giver almisser, er turister, som har købt det, de giver, i en bod ved siden af. 

Faktisk anbefaler de fleste guidebøger, at man holder sig fra at give almisser som turist, men de lokale har spottet en god forretning i at sælge Sticky rice og andre sager, som turisterne gladeligt køber i dyre domme og giver. Jeg læste et sted (husker ikke hvor), at munkene faktisk slet ikke spiser den mad turisterne giver, men jeg ved ikke om det passer. Vi fik lov at gå med moren og bedstemoren fra det hotel, hvor vi boede. Selvom der kun kom 3 munke forbi, var det en langt finere oplevelse at være en del af, end de 60 munke vi så i hovedgaden her til morgen sammen med alle de andre turister.  

PIZZA PHAN LUANG  

Spis verdens bedste pizza her. Ikke underligt at denne restaurant ligger nr. 1 på Tripadvisor. Dog lidt trist, at det er en restaurant med vestlig mad, der ligger nummer 1 efter min mening. Men det til trods er placeringen aldeles fortjent, og her fik vi måske den bedste pizza nogensinde.  TIP: Gå til restauranten fra Mekong Riverside over The Bamboo bridge. 

En lidt shaky oplevelse, men absolut turen værd. I dagtimerne koster det 5.000 kip at komme over. Pengene går til vedligeholdelse af broen, og en lille del af pengene til den familie, der oprindeligt har bygget broen. Et fint bygningsværk, der binder 2 dele af byen fint sammen.  

UTOPIA BAR  

Hæng ud på denne fede lounge-bar, hvor der også kan spilles Beach volley. Stedet har den smukkeste udsigt ud over Mekongfloden, der nydes liggende på Laos’ karakteristiske madrasser med hovedgærde som er indbygget i madrassen.

GODT AT VIDE

PRISNIVEAUET

Generelt er prisniveauet højere end i Vietnam. Ca. dobbelt så dyrt. Vi gav som oftest ca. 350 for et måltid mad med drikkevarer til os alle 5 på en gennemsnitlig restaurant. Men der findes billigere alternativer – fx er sælger de lækre sandwich fra boderne i hovedgaden fra 8-18 kr. afhængig af indhold, ligesom vi fandt et par steder uden for centrum, hvor vi spiste et ok måltid (primært nudler med diverse tilbehør) for ca. 130 kr. for os alle 5.

NIGHT MARKET

Hver eftermiddag omdannes hovedgaden til et sandt mekka af sælgende, der udbyder alverdens tingel-tangel og alt fra farverige klædedragter til slanger og krybdyr i whisky. Der har vi fået mange timer til at gå (for mange hvis man spørger Rasmus!). Husk at prutte om prisen. Halv pris af det de først udbyder er nogenlunde niveauet.

BILLIG MAD PÅ NIGHT MARKET

Fyld en tallerken for 15.000 kip (12-13 kr.). Desværre fandt vi først dette sted, efter vi havde spist vores sidste måltid. Øv – sikke en brøler. Det så fantastisk lækkert ud.

MYG OG MALARIA

Vi har valgt at være på den sikre side og tage malariapiller, mens vi har været her. Derudover har vi spist B1 vitaminer i massevis, så vi dufter absolut ikke godt. Det lader til at have virket. Vi er sluppet for myggestik, selvom vi er i et område, hvor der er mange af dem. Vi har købt myggespray hernede med højt Deet indhold, og har smurt os ind ved skumringstid, da det er der myggene er mest blodtørstigeJ. Det øko-myggespray jeg havde købt med hjemmefra (i dyre domme) er røget direkte i skraldespanden. Det virker ikke, kunne vi konstatere efter blot en enkelt dag i Mekong, hvor Selma blev ædt op. Der skal altså mere kradse sager til herude.

IMG_3965 2

HER BOEDE VI

Paradise Resort Luang Prabang – dyrt og ikke anbefalelsesværdigt. Vi gav 1.300 kr. for en nat. God pool, men virkelig ringe service. Maden var dårlig og rummene noget fugtige. Vi boede her 1 nat.

Thongbay Guesthouse – meget venligt personale, super beliggenhed og rigtig fornuftig pris. Ca. 500 pr. nat for et familierum med udsigt og balkon ud over floden. Lækker morgenmad bliver serveret på balkonen på det ønskede tidspunkt. De har Shuttle til og fra centrum mange gange om dagen, men man kan også bare låne en cykel. Der er ca. 8-10 min på cykel til byen. Her vil vi varmt anbefale at bo. Skal bookes i god tid og var det eneste sted i Laos, vi havde booket på forhånd. Her boede vi 5 nætter.

Hillside Nature Lifestyle Resort – rigtig flot sted. Ligger ca. 20 min kørsel uden for Luang Prabang op i bjergene. Flotte værelser og lækkert naturområde og pool. Gode muligheder for trekkingture, bl.a. med hotellets hund, Buddy, som guide. Maden var elendig, men alligevel absolut en overnatning værd. Vi gav 90 USD for en nat og dertil kom transport til og fra byen til i alt 40 USD. Vi boede her 1 nat.

Oudomsouk Guest House – fint lille pensionat. Rent og pænt. Rigtig god beliggenhed lige i centrum og gåafstand til alt. Vi gav 150 kr. pr. værelse uden morgenmad. Vi boede her 1 nat.

Det skal du også opleve i Luang Prabang

LA PISTOCHE

Hvis man ikke bor med swimmingpool, findes der et område med pools, hvor man kan betale sig fra at få en dukkert. Det er lidt pebret (ca. 25 kr. for indgang), men rart med en dukkert på en varm dag. Besøg byens templer. Gå indenfor både dag og aften. Ved enkelte templer skal der betales entre.

 

CHARITY LIBRARY V/UTOPIA

Det lille og fineste bibliotek ved siden af Utopia. En ældre amerikansk dame har skabt et lille bibliotek, hvor der er bøger, computere med netadgang og undervisning for lokale. De underviser bl.a. i engelsk, kinesisk og fotografering. Hvilken undervisning der udbydes, afhænger af, hvilke undervisere, der er i byen. Underviserne er ofte kun i byen i kortere perioder (uger/måneder).

 

NAP EN CYKEL OG KØR UD I DET BLÅ

De fleste hoteller låner cykler ud gratis og ellers kan de lejes for billige penge. Byen er ikke større end at man nemt kan komme rundt, og trafikken er ikke værre end at man sagtens kan cykle. Der findes dog ikke børnecykler. Til gengæld har cyklerne ofte sædepuder og støttepedaler så mindre børn kan sidde bagpå. Til stor luksus for Selma.

 

8 UGER I SYDØSTASIEN

VI BESØGTE LAOS PÅ EN LÆNGERE RUNDREJSE I SYDØSTASIEN 

– HER KAN DU SE HVILKE STEDER, VI BESØGTE OG VORES REJSERUTE