5fodspor

VANDRETUR LANGS NATURSTIEN I HEJLSMINDE

I dette indlæg tager jeg dig med på vanding langs Hejlsminde Natursti.  Ruten er en markeret vandre- og cykelrute på 12 kilometer og består af en blanding af trampesti over en mark, etableret sti og asfaltvej.

Hejlsminde natursti

Traditionen tro spenderer vi påsken i Hejlsminde. 

I år bliver meget præcis som det plejer. Men præcis ligeså meget slet ikke som det plejer. Når vi holder ferie her, består dagene altid af lige dele afslapning og drøn på udflugter og oplevelser i både nær- og fjernområder. Sådan bliver det ikke i år. 

Vi har fulgt ministeriets vejledninger nøje. Handlet ind hjemmefra, og holder os helt isoleret her i sommerhuset, kun med besøg fra farmor og farfar som kigger forbi til udendørs hygge på behørig afstand. Heldigvis vis er vejret med os, og vi glæder os til at se dem, omend omstændighederne bliver meget anderledes. 

I dag startede vi dagen med at snøre traveskoene og begav os ud på en fantastisk vandretur langs Hejlsminde natursti. Faktisk har jeg endnu aldrig været hele vejen rundt endnu, så mange steder var uudforsket område for mig. Og tro mig – det skuffede ikke. Særligt området omkring rigkæret var helt fantastisk.

I dette indlæg tager jeg dig med på hele turen, der tager dig gennem smukke landskaber i dansk natur, når den er allerbedst. Vejret var med os i dag, og det kom der en masse smukke naturbilleder ud af.

>>>>> har du lyst at se live billeder fra hele turen, så kan du kigge med på Instagram under højdepunktet “Hejls natursti”

hejlsminde natursti - 12 km i de smukkeste omgivelser

Enestående natursti rundt om noret, der fører dig igennem et meget varieret landskab; langs den gamle banedæmning, forbi Kær Mølle, over højdedrag og på boardwalk gennem et siv- og vådområde med indbyggede overraskelser.

Sådan beskrives ruten på officiel vis ved siden af oversigtskortet, som du finder ved turens start ved havnen i Hejlsminde, hvor der også findes parkering.

Hejlsminde Natursti er en markeret vandre- og cykelrute på 12 kilometer og består af en blanding af trampesti over en mark, etableret sti og asfaltvej. På billedet til venstre ses Jørgen på boardwalken, som er et af de smukkeste stykker på ruten.

Højdedraget

Kort efter start, hvor hovedvejen forlades, går det en smule op ad bakke og man belønnes med et smukt punkt, hvorfra man kan se udover Hejlsminde. Med både Lillebælt og noret i linsen. I dette område kan man skue udover det store naturreservat, og det er også på dette stykke, at man kan besøge fugletårnet, som allerede var besøgt, da vi passerede.

Udsigt over Heljsminde fra Højdedraget. Vandet til højre er Lillebælt - til venstre noret.
Her til aften genbesøgte vi området nedenfor højdedraget og blev beriget med denne smukke solnedgang

boardwalk gennem det smukke rigkær

Herfra går turen videre ad et stykke asfaltvej inden man drejer mod højre, til et af de fineste stykker af ruten efter min mening. Den 1,3 km lange sti er smal og ruten fører dig ud af en boardwalk/træbro i det smukke rigkær, hvor kreaturer græsser og hvor orkideer, trævlekrone og mange andre smukke og sjældne arter blomstrer fra maj til juni.

Her kommer du helt tæt på de sortbrogede kvæg, da denne del af ruten går gennem deres græsningsområde – husk at lukke lågerne:-)

Mindestenen ved kær mølle

Herfra går turen langs trampestier over markerne, til man rammer turens længste astfaltstykke. På den første del af denne strækning passerer man forbi et hav af marker, bl.a. rapsmarker der allerede er ved at danne et smuk gult dækken, der mest af sender mine tanker i retning af dansk forsommer.

Her ligger også en række smukke gårde, og bl.a. en gammel faldefærdig gård fra 1847, som ser nærmest forladt ud. Vi listede lidt omkring og fik bl.a et kig ind på det gamle das.

I alt vi jeg tro at denne del af ruten er ca. 3,5 km. Lidt længere end halvvejs møder man et af turens historiske mindesmærker. Mindestenen ved Kær Mølle

Her gik grænsen mellem Danmark og Tyskland fra 1864-1920, og netop i år fejrer vi 100-året for Danmarks Genforening.  

Lige efter møllen ligger et smukt lille skovstykke, hvor skovbunden netop nu er dækket af den smukkeste dyne af hvide anemoner. Denne del er ikke et stykke af den officielle rute, men absolut en lille afstikker værd.

Mindestenen ved Kær Mølle

banelegemet og ålestangerhytterne

Her sætter turen ind i slutfasen og går gennem et af mine absolutte yndlingssteder i Hejlsminde. Stien langs noret og de små fine ålestangerhytter langs vandet, som vi besøger meget ofte, når vi er her. Denne del er også en del af vores faste løberute. 

På dette stykke ligger en række små privatejede hytter. En af hytterne er åben for offentligheden En privat ejer har åbnet hytten , og her kan man tage et hvil i læ for vinden eller nyde udsigten på verandaen udenfor. Nedenfor ses samme udsigsbænk i april, hvor broen endnu ike er kommet op, og en juliaften for et par år tilbage.
Marius' hytte. Billedet er taget en sommerdag i 2019

Tilbage til start

Stien langs noret er faktisk sporet for den gamle jernebane, som kørte hele vejen fra Kolding til Hejlsminde fra åbningen i 1911, til den blev nedlagt i 1948. At tænke sig så smuk en udsigt på dette sidste stykke mod den daværende remise, som ligger for enden af stien. 

Lige der for enden af banelegemet ligger også en af mine absolutte yndlingsbroer – og måske den bro her i byen, som jeg har taget flest billeder af gennem de sidste 10 år. Her i april er broen endnu ikke sat op, men I skal da ikke snydes for et motiv derfra. Både fra i dag, og et I sikkert har set tidligere.

Kort efter remisen ( som i dag er ombygget smukt til beboelse) langs Banedæmningen er man retur på promenaden langs bystranden, som for et par år tilbage blev nyanlagt og danner centrum for byen. Herfra går turen til venstre retur mod havnen, hvorfra starten gik.

Vi smuttede dog hjemad mod højre langs vandet og endte således med en tur på ca. 14 km.

Promenaden ved bystranden. Billedet er fra sommeren 2018.

Turen kan starte flere steder ligesom der er flere steder, hvor man kan parkere.

Der er flere muligheder for at parkere langs ruten, fx.

Hejls Kirke v/Hejls Kirkevej

Boardwalken v/Åkærvej

Hejlsminde havn.

Der er flere fine steder at gøre stop undervejs, så medbring gerne madpakke og drikkevarer. Vær opmærksom på at man bevæger sig i naturen hele vejen, så husk at medbringe proviant hjemmefra.

 >>>> Find flere indlæg fra Hejlsminde her

 

Jeg håber, at du med denne guide har fået lyst til at tage turen selv. Jeg vil glæde mig til at gå samme rute til sommer, og opleve det hele i en meget mere grøn version.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *