STORBYFERIE MED BØRN​

rejs i vores fodspor til

I dette indlæg finder du tip til de fedeste oplevelser i:

Madrid - Athen - Barcelona - Bangkok - Prag - Singapore - New York - Berlin - London - Lissabon - Kuala Lumpur -Hamborg

Storbyferie er, efter vores mening, så absolut også for børn – og sætter man tempoet ned og tilpasser ambitionsniveauet ift. hvad man gerne vil nå, er storbyferie oplagt – enten som forlænget weekend eller i forbindelse med en badeferie. Storbyer rummer masser af oplevelser i børnehøjde, og nedenfor får I vores bedste tips, til at få det til at blive en god oplevelse for alle.

BØRN SÆTTER NYE PERSPEKTIVER PÅ DINE OPLEVELSER

Børn åbner meget ofte øjnene for ting, vi voksne slet ikke ser, og på den måde er de bare de bedste og sjoveste rejsepartnere. De stiller spørgsmål ved så mange ting, vi som voksne slet ikke ville være kommet i tanke om, og det danner vældig ofte grobund for sjove og anderledes oplevelser. Fx. opdager Camille altid folk med sjovt fodtøj, og underlige klistermærker der er placeret rundt omkring i bybilledet. 

LAD FORVENTNINGERNE BLIVE HJEMME

Allerbedste råd er, at tage det som det kommer, og indstille forventningerne på noget andet end at rejse alene med voksne. Grin af det (det håber jeg I kan, for det får I brug for) når I skal rende 4 gange op ad trappen med klapvogn og baggage i metroen, fordi elevatoren er i stykker, eller en spilder bolognese ned af det sidste stykke rene tøj. Sig pyt, når I går forbi den dyre Michelin-restaurant, som I må vente nogle år med at komme tilbage for at besøge. Og glæd jer over alle de så hænder, der gerne vil holde i hånden, og som sender jer steder, hvor I ellers aldrig var gået uden dem. Det er jo skidesjovt at gå på line eller gynge, eller bare sidde i solen på en bænk med en kaffe, men børn og barnlige sjæle boltrer sig på legepladsen. 

ÅBN VERDEN FOR BØRN – SÅ FØLGER MODET MED

Ved at vise børn verden, får de mod på mere og mere. I starten er det mest på deres præmisser (tro mig vi går ikke MacD for min skyld!!), men jeg lover det betaler sig tilbage. Og en dag er de så store, at den største er den, der tager de tungeste kufferter op ad trappen, og tager lillesøster på ryggen, når benene ikke kan mere. Eller pludselig spiser myrer og andre underlige ting, når I rejser ud i verden – uden man behøver opfordre til at prøve noget nyt!  Eller har set så mange afsnit af Lillenørd, at de kan fortælle mere og sjovere ting om de dyr I møder, end I ved selv.

Og så giver det (endnu engang) for alvor mening at rejse ud i verden med børn.

2 gode "begynder-storbyer" og 1 "stay-away"

BERLIN

Her er masser af plads og det er nemt at komme rundt – også med klapvogn. Byen har et væld er fantastiske legepladser. Prøv fx. den på Winterfeltz Pl.  eller kæmpegyngerne i Mauerpark (gratis).

Byens historie manifesterer sig meget fysisk og er dermed nemt tilgængelig og i børnehøjde. Særligt vil jeg fremhæve tårnet i Bernauser Strasse, hvor man kan se både inder-og ydermur og kontroltårn. (gratis). Og DDR museet som er et MUST med børn. (entre)

PRAG

Her er nemt at komme rundt og særligt de gamle sporvogne er sjove at køre i og opleve.

Her er masser af fede legepladser, udsigtsteder og man kan tage en tur med kabelbane.

Vores børn var særligt vilde med en guidet segway tur gennem byen. Selma som var 4 år, stod foran på Jørgens – de 2 andre kørte selv. Den tur taler de ofte stadig om, og den var klart højdepunktet for dem.

LISSABON

Lissabon er virkelig skøn og man kan helt sikkert holde ferie med børn her.

Jeg vil dog anbefale at I er kommet forbi klapvognsstadiet, da byen er meget kuperet og der er rigtig mange brostesbelagte gader, så derfor er det lidt at en stroppetur med klapvogn.

Læs alle vores artikler fra Lissabon her

Afspil video
EN GANSKE SÆRLIG OPLEVELSE

PORTUGALS
EUROPAMESTRE

Hvor heldig har man lov at være?

Portugal vandt EM, mens vi var der i 2016 og blev modtaget som de mestre, de er lige der, hvor vi befandt os i Lissabon. Jeg havde end ikke skænket scenariet en tanke, da jeg bookede ferien. Vi var simpelthen både heldige og privilegerede at få lov at opleve dette. 

Vi stod i første parket, og lige der for næsen af os kom alle de store stjerner. Desværre stod  Ronaldo stod på den anden side af bussen – men vi “nøjedes” fint med Nani, Eder og Quaresma!

SÅDAN LYKKES DU MED BØRN OG STORBYFERIE

STORBY ER OGSÅ FOR DEM MED KLAPVOGN

Vi har rejst med vores børn i storbyer, siden de var små og med i klapvogn. Nogle byer er selvfølgelig mere oplagte til klapvogns-alder end andre. Lissabon er fx ikke særlig egnet til klapvogn efter min mening. Der findes mange bedre alternativer som med fordel kan opleves, inden familien igen er mobil uden klapvogn.

PLANEN ER IKKE FOR MANGE PLANER

Hovedregel nummer 1 er ikke at have alt for mange planer, men vælge nogle enkelte ting ud, som man ved, man gerne vil se. Og så lade resten af turen forme sige efter alles dagsform. Det har for os for det meste betydet, at vi faktisk stort set hver gang har fået set langt mere end vi havde håbet på. Og når man ikke det hele, er det jo en oplagt mulighed for at vende tilbage på et andet tidspunkt:-) Sådan vælger vi at se på det i al fald. Derudover er det afgørende at have god tid. Efterhånden er vores børn store, men da de var mindre planlagde vi kun een aktivitet/tur/seværdighed pr. dag, og vi lægger stadig dage og pauser ind hvor vi ingenting laver, men kan hænge ud på cafeer, pladser og parker.

HVOR LANG TID?

For de fleste er storbyferie lig med en forlænget weekend. Vi synes dog, at en lille uge og gerne en hel, er det meste ideelle, når vi har børnene med.  Mange synes, at en uge lyder af lang tid i en storby, men det betyder, at der bliver tid til pauser og “spild-slappe-dage”, hvor man ikke behøver have planer. Ofte er det på disse dage, hvor vi for det meste blot slendrer ud i det blå, at vi plejer at opleve allermest eller lige finde den fede cafe eller det sjove tårn at komme op i. Vi har endnu aldrig kedet os, når vi har været afsted. Ej heller løbet tør for oplevelser.

OM LEGEPLADSER

De fleste storbyer har de fedeste legepladser – her må jeg særligt fremhæve Berlin, som for øvrigt er en super god “begynder-storby” – der er masser af plads og legepladser ad libitum. Og så rummer byen meget konkrete elementer om byens og landets historier, der gør det nemt at formidle kulturen i børnehøjde. Men vi har nu fundet storslåede legepladser i alle byer lige fra Prag til HoChiMinh. I Asien har de desuden mange offentlige udendøres fitness-maskiner – de plejer også at være et hit i børnehøjde. Nøj, der er blevet gået meget armgang på vores ture.

GÅ-BENZIN OG ANDRE TRICKS, DER FÅR KORTE BEN IGANG

Storbyferie er lig med gåture og ofte mange og lange af slagsen. Vores mormor har indført begrebet gå-benzin, og det er altså et godt gammeldaws trick til at få kilometer eller kilometer til at gå som en leg. Særligt når benene begynder at blive lidt trætte. Kort sagt går det ud på, at vingummibamser gør det ud for benzin. Vi laver aftaler hen ad vejen. Det kan være, at der udbetales pr. 200 meter, 300 skridt eller for hver 7. lygtepæl. Reglerne laver man selv. Men der udbetales kun en bamse ad gangen:-)

En anden stor motivationsfaktor for børnene kan være at have en skridttæller med, eller bruge Endomondo til at tracke hvor mange kilometer der tilbagelægges. Det føles godt at slå rekorden fra i går, eller gå den længste tur ever. Vores rekord er ca. 20 kilometer på en dag i Hanoi, hvilket må siges at være sejt for Selmas dengang 7-årige ben. Nogen vil kalde det bestikkelse – vi kalder det gå-benzin eller noget-for-noget. I øvrigt har vi også en mindst-1-is-om-dagen-reglen som håndhæves strikst af børnene.

FØLG I VORES STORBY-FORSPOR

Herunder får du et overblik over alle de storbyer, vi har besøgt med link til de steder vi har boet samt info om børnenes alder, da vi besøgte stedet.

Madrid

Vi besøgte den spanske hovedstad i vinterferien 2022, og faldt pladask for den smukke storby med de vilde pompøse bygninger og smukke parker.

Læs alle indlæg fra Madrid her

Børnenes alder: 13 og 17 år

Vi boede på 7 islas Hotel – og kan varmt anbefale det. Perfekt beliggenhed og god værdi for pengene.

 

 

Hamborg

 

Vi besøgte den tyske storby i sommeren 2020. Hamborg er absolut børnevenlig og seværdig. Der er masser af plads og så er den nem at komme til. 

Vi vores guideguides som du finder her til venstre, kan du finde anbefalinger til alt fra det perfekte sted at bo til alle byens kvarterer.

Børnenes alder:

 • 12, 15 og 18 år

Lissabon

Læs alle indlæggene fra Lissabon her, hvor der også er links til det sted vi boede og masser af inspiration til ture både i og udenfor byen. På denne side finder vores samlede tips og anbefalinger til Lissabon. 

Børnenes alder:

 • 8, 11 og 14 år.

Athen

Læs miniguide til Athen her, hvor der også er links til det sted vi boede og masser af inspiration til byens områder og oplevelser. Og her får du forslag til 19 sjove, fine, finurlige og anderledes oplevelser. Vi besøgte den græske hovedstad i sommeren 2017.

Børnenes alder: 9, 12 og 15 år.

Vi boede her

Barcelona

Første gang vi var i Barcelona med børnene (2011) boede vi en lejlighed med fin altan ud til Havnen ved Barcelonetta. Desværre lejes den ikke ud mere, men området kan anbefales, da det er i gå-afstand til både strand og by og der er liv om aftenen uden at det bliver for meget.

Sommeren 2016 boede vi i området El Pomblenou, som ligger 4 km fra centrum og ved Bogatell strand, som er en af de bedste strande nær byen. Hvis man er i Barcelona med børn om sommeren, kan det virkelig anbefales at flytte sig lidt væk fra centrum. Læs hele indlægget fra turen her

Her boede vi. Kan virkelig anbefales.

Børnenes alder: 

 • 2, 6 og 9 år. (med klapvogn)
 •  8, 12 og 15 år

London

Vi har været flere gange i London, og ender stort set altid med at bo i området nær Bayswater og Hyde Park. Her er mange middelklasse hoteller, og så er man i gåafstand til både Oxford Street og Notting Hill samt (når bentøjet er i topform) en skøn gåtur gennem Hyde Park til området ved Kings Road, som er og bliver favoritområdet (Londons svar på Københavns Østerbro).

Læs lidt fra vores tur i 2017 her og her

Et sted vi ofte vender tilbage til er Henry VIII. Prisen er rimelig, og faktisk har hotellet en lille swimmingpool som gør lykke efter en lang dag med mange kilometer i benene. De fleste af værelserne er meget små, og man skal ikke forvente det store fancy, men absolut et fint bud på et middelklasse hotel.

Børnenes alder:

 • Camille har været i London (pigetur med mor), da hun var 8 år gammel. 
 • 8, 12, 15 (efteråret 2017)
 • 17 (efteråret 2018 – kun  Rasmus med mor og far)

Prag

Vi lejede en lejlighed (husker ikke gennem hvem) i området nær floden og Dancing House. Beliggenheden var supergod. Ikke midt i centrum, men stadig i gå-afstand til det hele. Og kun ca. 800 meter til foden af Karlsbroen. Vi kørte et par ture med sporvogn for oplevelsens skyld, men ellers fragtede vi os kun på gåben.

Børnenes alder: 

 • 5, 9 og 12 år

Bedste oplevelser med børn i Prag:
 1. Byens legepladser – særligt fandt vi en god legeplads på den anden side af floden på vej op mod kabelbanen.
 2. Segway sightseeing – vi bookede 30 min. rundtur og det var virkelig sjovt, og et af de rejseminder børnene oftest taler om. Selv de mindste kan være med og stå foran en voksen. Camille var 9 år og kørte fint selv.
 3. Kør en tur med sporvogn
 4. Spis schnitzel og pretzl
 5. Slendretur på Karlsbroen. Vi fik timer til at gå med at kigge på alle tegnerne og de 30 imponerende statuer
 6. Det astronomiske ur på det gamle rådhus midt i byen. Når klokken slår hel, laver uret sit lille show. Det slår og Sankt Peter og de 12 apostle kommer susende forbi bag en af urets låger. Læg især mærke til de forskellige figurer på uret.
 7. Er du til Vintage mode og smukke kjoler er det et MUST at besøge Prague Vintage Fashion Museum – et lillebitte fint museum med kjoler fra det sidste århundrede. Mange af modellerne er til salg. Der udover er der et hav af superfine genbrugsbutikker overalt i byen (lad google være dine ven og væbn dig med tålmodighed, så er der gode køb at gøre).

Berlin

Som skrevet ovenfor er Berlin mit ultimative bud på en
starter-storby for børn. Vi har været der en del gange uden børn og boetpå designhotel Lux11, hvilket er et superfint hotel med skøn beliggenhed i Østberlin et spytkast fra Alexander Platz.

På vores tur med børnene boede vi i Schoneberg i en privat
udlejet lejlighed på Winterfeldtplatz. Lejligheden udlejes desværre ikke mere, men der findes mange tilsvarende. Området er virkelig hyggeligt og ganske roligt. Bygget op omkring markedspladsen og alene legepladsen, der ligger lige ved pladsen gør, at det absolut er det mest oplagte sted at bo i Berlin med børn. Det er den fedeste legeplads vi nogensinde har været på, og der fik vi timevis til at gå til stor fornøjelse for både os og børnene. 

I det hele taget er der masser af skønne spisesteder, barer og cafeer i området. Også steder hvor man, når det er lunt, snildt kan hænge ud med et sovende barn i klapvogn, mens man nyder en cocktail i fine farver.

TIP no. 1: Har man klapvogn med kommer man foran i mange museumskøer, så medbring den endelig. Vi sparede rigtig mange timer foran både Pergamon og DDR museum på den konto.

Børnenes alder:

 • 3, 7 og 10 år (med klapvogn)

 

Bedste oplevelser med børn i Berlin:

Legepladsen ved Winterfeltzplatz og byens legepladser generelt

 • Ritter sport butikken
 • Gyngeture på de store gynger i Mauerpark, hvor man kan få timer til at gå med at kigge på de uberseje grafittimalere
 • Bedste sted at se murrester: Bernauerstrasse. Gå op i tårnet. Det er ganske gratis og fra toppen har man det bedste vue over både inder- og ydermur.
 • Tag en soppetur i springvandet foran Der Alte Museum, hvis det er varmt.
 • De storslåede statuer på Pergamon museet er fantastisk flotte (men kræver nok museumsvante børn eller at man som minimum selv kan fortælle de magiske gudehistorier og fænge dem).
 • DDR Museum ved Spree er MUST SEE. Det er et fantastisk sted for børn. Her kan man køre i Trabi og opleve hvordan det var at leve i Østberlin inden murens fald. Man må røre (stort set) alt, og i det hele taget er det virkelig børnevenligt.
 • Besøg de fine cafeer og “strandbarer” langs spree. Nap en liggestol og tag en slapper mellem alle dagens oplevelser.

 

 

Kuala Lumpur

 

Her kan I læse om vores dage i Malaysias hovedstad.

I denne rejseguide kan I findes vores TOP-5 over oplevelser
og link til det hotel, vi boede på samt guide til vores oplevelser i Malaysia.

 

Børnenes alder:

 • 7, 11 og 14 år

New York

Miniguide til en uge i New York med børn inkl. links
til oplevelser og hotel.

Børnenes alder:

 • 8, 12 og 15 år.
 
Nogen gange er det de mest uforudsigelige ting, der bliver det største hit hos børn. Vores børn synes, det var så sjovt at købe hele bokse med dougnuts nøje udvalgt i butikker man ikke finde mage til hjemme – de fleste blev foræret til hjemløse på gade, da de aldrig selv fik dem spist.

Singapore

 

Vi lejede en lejlighed gennem AirBnB. Komplekset vi boede i
var fint, men området kedeligt. Det lå ca. 10 min gang til en metrostation og 4 stop derfra til centrum. Skulle jeg vælge i dag, ville jeg nok finde noget i området Little India som jeg synes var det meste interessante sted. 

Læs om vores lille uge i Singapore her

Børnenes alder:

 

 • 7, 11 og 14 år.

Bangkok

 

Læs om vores oplevelser i Bangkok her.

Vi boede i en familie suite på President Park Bangkok, som var absolut ganske udemærket og
med et fint poolområde, hvilket var skønt i varmen.

 

Børnenes alder:

 • 8, 12 og 15 år.