TRAVEL GUIDE

New York

OPLEV MANHATTEN - DAG FOR DAG

 
Jeg er overvældet over HVOR meget, vi i virkeligheden formåede at opleve I New York på bare en uge. Vi har stort set været overalt på Manhatten og et par gange over broerne til Brooklyn. Eneste område vi ikke fik brugt så meget tid på var Upper Manhatten og Harlem, hvilket vi havde planlagt at gøre den sidste dag, men det røg ud til fordel for den sidste shopping.
 
FRA SOMMER TIL VINTER
Vi har vi NY i efteråret 2017 – samlet set 9 dage over uge 42. Vi havde blandet vejr. De første dag højsommervejr med 25-27 grader og de sidste dage regnfuld med ned til 5 grader, så vi fik brug for både shorts og tykke jakker.
 
 
STORBY MED BØRN
Når vi rejser med børnene prioriterer vi altid at komme rundt og opleve byen, fremfor at fx. at tage på dyre restauranter og spise fint. Vi spiser oftest på en blanding af cafeer og restauranter, når vi er afsted på ferie, og det er et af de punkter, hvor vi meget ofte lader børnene have stor medbestemmelse. På denne tur er det blevet til flere burgere end normalt, da vi oftest ikke spiser fastfood mere end en enkelt gang (el. to) på en ferie. Men da det jo er USA, blev der gjort en udtagelse:-) Og vi fik indtil flere ret lækre burgers på forskellige diners rundt om i byen.
 
EN PLAN MED GARANTIER
Nedenfor finder I et forslag til, hvordan en god lang uge I New York og omegn kan tage sig ud – med den plan i hånden er der garanti for, at man kommer hjem og kan sige, at man har oplevet det meste af byen. Vi har udover dagene nedenfor ikke talt ankomst- og afrejsedagen med. Det kan virke som om dagene har været meget pakket, men vi har altid masser af indlagte pauser og tid til at sidde og nyde en time eller to på cafe, en legeplads eller i en park. Når det så er sagt, har vi de fleste af dagene være afsted ml. 10 og 14 timer, så det er ikke os der har slidt på hotellet.

FLY TIL NEW YORK

Som altid bookede vi flybilletter via Momondo, og ved at holde godt øje med priserne og bære over med en mellemlanding på 1, 5 time i London, kom vi afsted for små 3.000 kr. pp t/r inkl. baggage, mad osv. Det er en god pris i efterårsferien. Vi fløj med British Airways og alt fungerede optimalt. Der er en del at spare på at acceptere en mellemlanding, og hvis ikke det er længere end et par timer, og i øvrigt ligger i den rigtige retning af flyveruten, så tager vi gerne det med. Til info sparede vi næste 10.000 kr. ift. at flyve direkte.
 

TRANSPORT I NEW YORK

Fra JFK lufthavnen til Midtown (Penn station)
Man køber først en billet til lufthavnstoget ,der kører mellem terminalerne og ud til Jamaica station (5 USD pr. person – ca. 8 min). Her kan man skifte enten til subway eller et express tog. Vi tog sidstnævnte. Det kostede 7 USD pr. voksen og 1 pr. barn og tog kun 20 min til Midtown/Penn Station. På vej tilbage tog vi en taxa (stor, da vi er 5) den kostede 110 USD med tax og tips. Det tog 1,5 time pga. trafik, så tog er både billigere og langt hurtigere (hvis man orker slæbe de tunge kufferter lidt).
 
Subway:
Man kan enten købe enkeltbilletter eller ugekort. Turen koster 2,5 USD per tur uanset hvor langt du kører indenfor systemet. Alternativt kan man købe et 7 dages kort til 31 USD pr. person, hvilket vil være fordelagtigt hvis man er der en uge, da der er nogle af afstandene der er for lange at gå – især med børn.
 
Sight-seeing hop on/off – bus
Vi købte billet hos New York city tours. En 2 dages billet for 150 USD inkl. et Liberty cruise af 1 times varighed. Vi ventede længe på busserne og der var absolut ikke så mange, som de reklamerede med. Jeg vil tro, de røde busser er langt bedre da der kører flere af dem, og de kører helt sikkert de samme ruter og koster sikkert det samme.

 

ANBEFALELSESVÆRDIG OPLEVELSE

ELLENS STARDUST DINER

HER BOEDE VI I NEW YORK:

TRYP by Windsor Times Square – dejligt hotel. Pænt og moderne og central beliggenhed. Ret fredeligt område lige nær 8 Avenue og Madison Square Garden. Der kan helt sikkert findes både dyrere og billigere alternativer, men for os er udfordringen altid at finde noget, hvor vi kan være 5 uden at det bliver alt for dyrt. Dette er et godt bud, hvis man rejser som stor familie.

FORSLAG TIL OPLEVELSER - DAG FOR DAG

DAG 1 – UPPER MANHATTEN & CENTRAL PARK

Vi købte 2-dages billet til en af de mange hop on/off sightseeing busser og brugt den som transportmiddel de første dage. Dag 1 kørte vi turen “Uptown” der bl.a. tog os hele vejen rundt om Central Park og gennem Harlem. Med i billetten var også rabat på cykelleje, så eftermiddagen kan med fordel bruges på en cykeltur gennem Central Park. Supernemt og en rigtig god måde at komme rundt på. Hele CP er ensrettet, og som man kan se på billedet nedenfor er der masser af plads. Der findes både tandemcykler og børnesæder, så alle kan være med. Vi betalte lidt overpris (10 USD for 3 timer). Hørte efterfølgende at det kan fås helt ned til 5 USD for en hel dag. I området omkring parken er masser af cykeludlejere, der gør reklame, så det er nemt at finde en udbyder. Vi gjorde en delvstop undervejs – bl.a. på nogle af de mange superfede legepladser. Her kan børn op til 12 år slå sig løs, og man kan rask væk bruge 3 timer eller mere i parken. I CP ligger også Strawberry Fields, som er en mindepark for John Lennon. Den nåede vi desværre ikke, da vi blev ramt af jetlag.

DAG 2 – LOWER MANHATTEN – CHINA TOWN, LITTLE ITALY & STATUE OF LIBERTY

Start dagen med en bustur downtown ud af Broadway. Vi kørte med bus og stod af ved Canal Street. Herefter slendretur gennem Chinatown og Little Italy hele vejen ud til East River, hvorfra der afgår cruisebåde der sejler hele vejen rundt om sydspidsen af Manhatten og forbi Frihedsgudinden. Det kan umiddelbart synes en anelse turistet, men vi synes, det var en storslået oplevelse, og det var i særklasse fantastisk at opleve Manhatten skyline fra vandsiden. Tilbage fra cruise hopper du igen på sightseeing bussen og tager turen videre hele vej ned sydpå til Battery park og op langs vestkysten af Manhattens kystlinie.
 
Læs om hele vores dag her

DAG 3 – NEW JERSEY – SHOPPING

Efter et par sightseeing dage er dagen i dag afsat til shopping. Der er flere muligheder fra New York, og et af de mest populære outlets Woodbury ligger ca. 1,5 times kørsel fra Midtown med bus. Man kan køre dertil med forskellige busselskaber men alene billetten ud og hjem er temmelig dyr, så det droppede vi. Tag i stedet lokalbus 115 (111 kan også bruges) til The mills at Jersey gardens, som kun ligger 25 min med bus derfra. 220 butikker i et lukket shopping mall leverede fine muligheder for gode køb. Så det kan absolut anbefales som et alternativ, og er fx. fordelagtigt hvis ikke man vil afse en hel dag til det.

 

Afslut dagen med clubstemning og en lækker bøf i Meatpacking district på STK, hvor de serverer de lækreste steaks i alle afskygninger og størrelser. Stedet er superfint, og med en lækker rooftop bar. Dog ikke særlig børnevenligt (til mindre børn) og rimelig dyrt. Absolut at anbefale uden børn, hvis man skal ud – der ligger en lækker natklub i samme bygning.

DAG 4 – MIDTOWN – MADAME TUSSAUD, GRAND CENTRAL, FN-BYGNINGEN, HUDSON RIVER & ROCKEFELLER CENTER

Dagen i dag rummer både noget i børne- og voksenhøjde. Start formiddagen blandt alle voksstjernerne på Madame Tussaud. Derefter slendretur vestpå til et storslået besøg på Grand Central station, hvor man bl.a. kan få kendte danske delikatesser eller en hot-dog i Claus Meyers Danish Food hall. Efterfølgende endnu længere vestpå på tværs over de første Avenuer, helt ud til Hudson River og FN bygningen. Husk pas, hvis I vil ind. En rundvisning skal bestilles på forhånd og tager en times tid.

Derefter travetur gennem byen hjem med indlagt fotosafari: Tag billeder ned af alle de avenuer, I krydsede på vej tilbage til 8. (eller hvor man nu bor) Ret sjovt at se, hvor forskelligt de tager sig ud. Aftenen kan med fordel spenderedes på Rockefeller Plaza, hvor der her i efteråret og vinteren er opsat en skøjtebane (pris ca. 250 kr pp for entre og skøjteleje).

Læs om hele vores dag her

DAG 5 – GROUND ZERO, 21ST CENTURY & BROOKLYN

Hop på en bus eller subwayen til fx. Chambers str. eller Park Hill. Herefter er der kun en kort gåtur til 9/11 Memorial center og Ground Zero, hvor man snildt kan bruge et par timer. Vil man ind på museet, er det en god ide at være der, inden de åbner (vist nok 8.30), da der er meget lang kø det meste af dagen. Gå igennem det nye meget pompøse World Trade shoppingcenter, og for enden af det, står du foran 21st. Centrury, som er et shopping mekka for den tålmodige. 3 etager af designertøj til meget billige priser. Alt fra de helt store designhuse til mere mainstream mærker. Her får man snildt et par timer til at gå, men det kræver tålmodighed. Har man det, er der til gengæld stor chance for at gøre gode kup. Herfra er der kun en slendretur (evt. gennem Wallstreet) ned til Brooklyn Bridge.  Gå en tur over og husk at nyde udsigten mod Manhatten, når først du er kommet et stykke ud på broen. Er vejret klart er det perfekt at tage turen tilbage over broen omkring solnedgangstid – bedre photo opportunity af Brooklyn bridge og Manhatten skyline fås ikke.

Læs om hele vores dag her

DAG 6 – WILLIAMSBURG & TOUR DE CAFE

Vi tog en taxa til Manhatten-siden af broen, og gik over til Williamburg/Brooklyn – ca. 2 km. Undervejs har man fin udsigt til de andre broer og turen er meget anderledes end den over klassikeren Brooklyn Bridge.

Er man i WB i weekenden kan man med fordel besøge det fine lille marked Artists and fleas. Vi spiste frokost på 12 chairs Brooklyn, som kommer ind på 1.pladsen over cafeer, vi har besøgt i NY og travede rundt i gaderne, hvor der er masser af fine cafeer, vintagebutikker og streetart.

Herefter med subway tilbage til Bleecker Street og et stenkast derfra et besøg på Magnolia bakery efter cupcakes, som kan nydes på det lille område lige overfor. På vej tilbage til Midtown nåede vi også et kaffestop på The Buchers Daugther, som er en utrolig fin cafe, og som absolut kan anbefales.

 Læs mere om vores dag og se en masse stemningsbilleder fra Williamsburg her

DAG 7 – UPPER MANHATTEN – COLUMBIA UNIVERSITY & HARLEM

Sidste dag spenderes i den nordlige del af byen. Start med en rundtur på Columbia Univeristy. På deres hjemmeside kan downloades en podcast til en self-guided tur som kan lægges ind på telefonen, og som tager jer igennem Morningside Heights Campus. Denne tur har Jørgen været på tidligere,  men den nåede vi desværre ikke denne gang. I det hele taget er hele området omkring universitetet en oplevelse værd.

Herefter spenderes eftermiddagen med seightseeing og (billig) shopping i Harlem, som bl.a. er kendt for The Apollo Theater, hvor man kan få en rundvisning.

Eftermiddag i Central Park. Stop på cykelturen.

FORSLAG TIL ANDRE OPLEVLESER, TIP & TRICKS

  • NFL – se en fodboldkamp – hos os er vi JETS fans – oplev stemningen  her (vi havde købt billetter hjemmefra)

  • NHL i Madison Square Garden – Ishockey –  (billetter købte vi foran Madison SQ Garden lige før kampstart)

  • Hæng ud i Bryant Park – 42 str.  (som desværre var lukket, da vi var der – pga. forberedelser til julemarked)

  • Husk at få de rester I ikke kan spise op med i en doggy-bag – de gør lykke hos en af byens mange hjemløse

  • Her fik vi den bedste morgenmad – Friedmans – helt formidabelt.

ALLE INDLÆG FRA NEW YORK

Storby

AMERICAN FOOTBALL

Endelig en sejr til JETS – her får I lidt video fra en fantastisk eftermiddag til amerikansk fodbold.

Læs mere»
Storby

WILLIAMSBURG – WAUW

 Willamsburg Bridge – i baggrunden ses både Manhatten Bridge og Brooklyn Bridge I dag har familien været delt i drenge- og pigehold, idet drengene skulle ud og se NY Jets spille football. Vi andre 3 snørede traveskoene, og tog endnu

Læs mere»
New York

BROOKLYN T/R

1) Mindesmærket ved 9/11 ponden hvor et af de to tårne stod 2) World Trade center shopping center 3) Se, der står hun – set fra BB…..(guess who?) Så skiftede vejret. I dag har vi fundet det varme tøj frem,

Læs mere»
Storby

NYC – WOODY ALLEN & NIKESKO TIL 35.000 KR

Tiden flyver afsted i her The Big Apple, og vi sover den ikke væk, selvom vi er ved at være ovre jetlag, og derfor ikke vågner kl. 04 om morgenen. Torsdagen stod i shoppingens tegn. Vi nappede en lokalbus mod

Læs mere»
Storby

NYC – LOWER MANHATTEN

Dagen i går var lige så lun og skøn som den forrige. 28 grader sneg temperaturen sig op på, mens vi fulde af energi travede os gennem store dele af den vestlige del af Lower Manhatten. Vi hoppede endnu engang

Læs mere»
Storby

NEW YORK – PART 1

 31 West – 7 Avenue – her fik vi den lækreste morgenmad på Friedmans. Absolut anbefalelsesværdig. Det er under 24 timer siden vi landede her i NYC, og hold da op hvor har vi oplevet VILDT meget allerede. Vi landende

Læs mere»
Planlægning

NEW YORK PLANNING

 Billedet er lånt fra Pinterest   I skrivende stund har hverdagen indfundet sig herhjemme. I dag er første skoledag og hos os er hele 2 ud af 3 børn startet på nye skoler. Ældstebarnet er endog nærmest flyttet hjemmefra og

Læs mere»