5fodspor

PHNOM PHEN – TILBAGE TIL STORBYEN

TILBAGE TIL STORBYEN

Efter 2 ugers storby-pause er vi nu tilbage blandt heftig trafik, madboder, markeder, cafeer og et rigt udbud af oplevelser. I går aftes ankom vi til Phnom Phen, Cambodias hovedstad, og byen hvor kongen bor. Vi befinder os alle 5 rigtig godt med storbyer, og nu hvor vi efterhånden er vant til trafikræset, maden og tempoet føles det næsten helt “hjemligt”. Byen minder på mange måder om Ho Chi Minh, dog i mindre skala. Vi har fundet et rigtig dejligt hotel, hvor der heldigvis er en pool, så vi kan blive afkølet, for her er vandvittig varmt og stort set fuld sol hele tiden. I dag toppede vi med 37 grader. Jeg tror for alvor, at det tykke tøj er lagt på hylden for resten af turen, da vi fra nu af kun rejser syd på herfra.

GRISE OG ANDET GODTFOLK I WAT PHNOM TEMPLET

I dag tog vi en rundtur med tuk-tuk, og startede med besøg i det kendte tempel Wat Phnom. Selvom vi har set rigtig mange templer på vores rejse allerede, skulle det vise sig, at netop dette tempel skulle bringe os den vildeste oplevelse. Allerede på vej op ad trappen, kunne man høre musik og sang, og der var fyldt med lokale buddister der kom med ofringsgaver og bad. Pigerne købte smukke foldede lotusblomster, som de satte i templet med de øvrige ofringsgaver. Der var et rend uden lige, af folk der skramlede med tallerkener fyldt med frugter og the og andre ofringsgaver. De ofrer også papirpenge og ved samtlige buddafigurer ligger stabler af dissepenge sammen med øvrige gaver. Bag det store tempel fortsatte ceremonien i et mindre område, og her blev en buddafigur bl.a. pyntet med læbestift.

LOgså her blev der sluppet masser af fugle fri. Pigerne har lært at folde lotusblomsterne er en receptionist på et af de hoteller, vi har boet på.

Bedst som vi troede, vi havde set det meste, opdagede vi et mindre tempel ved siden af, hvor det “stak helt af”. Folk væltede rundt og arrangerede lys og tallerkener med alt muligt mad på. Der var halve og hele grise og alle mulige kager. Mest bizart var dog sceneriet ved 3 løvefigurer, hvor folk stod i kø for at ofre råt kød og æg, som de klaskede på løverne, mens de bad. Det var virkelig en oplevelse af dimensioner, og selvom vi respektfuldt og stiltiende observerede deres ritualer, kan jeg ikke helt sige mig fri for, at jeg i mit politisk korrekte danske hjerte tænke: Madspild!

 

Her blev der kastet kød og æg for løverne. Bemærk det grønne net der lige sikrer,at de der går nedenfor ikke bliver ramt:-)

(Gede-)markeder

Det blev også til et par markeder – Central Market og Russian Market – hvor vi bl.a. spise frokost. Der er altid vildt gang i den ved markederne. Der bliver handlet og sludret og spillet masser af høj musik. Vi er snart helt immune (pånær Selma og Camille) for alt deres tingel-tangel. Det er det samme, vi har set alle steder lige fra Sydvietnam til Nord og videre i Laos og sågår Siem Reap! Rasmus blir’ efterhånden træt, bare han hører ordet marked, med tanke på alle de t-shirts, hatte og tasker pigerne skal kigge på igen, igen, igen. For blot at få at vide: “I har ikke plads til indkøb i rygsækkene, piger” igen igen igen!!!

Camille har lavet denne fine video fra dagens markeder. Nyd lige musikken som er optaget i hhv. templet og Asiens svar på Elgiganten, som vi også lige var en tur forbi.

Kryb til aftensmad

Måske husker I, at vi mødte en dansk/svensk familie Hanoi for uger tilbage. De havde helt utrolig gæstfrit inviteret os hjem, hvis vi kom her til Phnom Phen, hvor de bor på  tredje år med deres 3 børn. Men fin adresseforklaring og google maps i hånden, fandt vi frem til der, hvor de bor. Et dejligt dejligt sted (kompleks hvor der primært bor andre udstationerede) med en stor pool, hvor børnene kunne bade og med en skøn udsigt. De arbejder begge hernede – Andreas med menneskerettigheder og Sita som dramalærer på den internationale skole. Det var utrolig spændende, at høre om livet som expat og få fif til gode oplevelser og restauranter samt høre om Cambodias konge, det politiske liv og korruption. Pigerne greb prompte Andreas’s anbefaling om at spise myrer, så her til aften har de fået kød med røde myrer!!! Og de spise gladeligt de små knasende kryb, mens vi andre så til:-))

Kryb og insekter er en populær spise her - her et udsnit af stegte insekter fra markedet. Øverst til højre ligger kæmpe friterede edderkopper. Det blir' et nej tak fra mig.

Luksusliv

Tænk sig, at der nu er gået 5 uger, siden vi drog afsted. Og at vi “kun” har 3 uger tilbage. Vi har oplevet så meget allerede, og lige nu tænker jeg slet ikke, at vi bliver klar til at drage nordpå om 3 uger. Vi er end ikke nået at blive træt af ris og nudler, og så har man altså ikke været længe nok væk!! Vi lever som grever og baroner. Tjekker ind og ud af hoteller, får vasket og strøget vores tøj, redt vores senge, serveret morgenmad på bestilling, får leveret tøfler og håndklæder, serveret drikkevarer og bliver stoppet med de mest fantastiske oplevelser, fra vi står op til vi går i seng. Det bliver hårdt at komme tilbage til madpakker og tøjvask, så vi taler dagligt om, hvor meget vi skal nyde og værdsætte det.

Som altid ændrer vi rejseplaner dag for dag

Rejseplanerne for den sidste tid tager langsomt form. De har bevæget sig gennem Thailand, men i skrivende stund er Thailand hevet af tegnebrættet til fordel for Malaysia. Nu er det snart tid til ø-liv og boutystrand, og det tænker vi at finde i Langkawi. Det bringer os også et smut forbi Kuala Lumpur, hvis ikke planerne når at blive ændret inden. Fra denne del af Asien er er masser af flyafgange med AirAsia (Asiens svar på Easyjet). Det er meget billigt at flyve (de fleste flyvninger koster max 500 kr. per person og helt ned til under 200 kr.), så verden ligger virkelig for vores fødder. Pt. er planen Kuala Lumpur – Langkawi – Penang (Georgetown) – Singapore i løbet af de næste 3 uger. Men vi ser, hvad vinden bringer. Børnene higer ikke efter ø-liv og strand. De er mere til storby og gang i gaden, hvis bare der er en pool. MEN Jørgen og jeg har besluttet at vi simpelthen ikke kan komme hjem uden at vi har fået lidt driverliv og bountystrand med – og pt. er valget faldet på Malaysia. Det er fuldstædig fantastisk bare at planlægge undervejs, og lave planer og planer og nye planer og gå tilbage til gamle planer….hurra for internet, computer og søgemaskiner!

Allersidst – 1000 1000 tak til alle jer der skriver til os. Vi er så glade for alle jeres beskeder. Det er rigtig hyggeligt med hilsner hjemmefra. Tak!

>>> se hele vores 8-ugers rejseplan her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *