5fodspor

GRAN CANARIA

I dette indlæg får du mine tips til oplevelser på Gran Canaria. Jeg har boet på øen en vintersæson i min tid som rejseleder og kender øen særdeles godt. Øen er velbesøgt at turister året rundt, og mange steder også overfyldt af mennesker.

Men kender man lidt til øen, og tør vove sig væk fra de gængse attraktioner, venter der smukke naturoplevelser på den spanske ø ud for Afrikas kyst. Gran Canaria byder blandt andet på en enestående smuk og imponerende ø-rundtur, du nemt kan tage på egen hånd. En tur der tager dig gennem øens fire klimazoner.  Du får hele ruten udførligt beskrevet i dette indlæg.

Da vi drog mod Gran Canaria i vinterferien sidste år, var Covid-19 endnu ikke et ord i vores vokabularium, og vi kunne ikke drømme om en fremtid, som den ser ud i dag.

Meget er sket siden da. Verden er en anden, og bliver måske aldrig helt den samme igen. Men selvom vi ikke kan rejse, kan vi stadig drømme og mindes, og langt om længe har jeg fået samlet et indlæg fra øen, som udgjorde mit hjem en vintersæson tilbage i 90’erne i den lilla Spies-uniform.

Af sammen årsag kender jeg øen ret indgående, og i dette indlæg tager jeg dig med rundt til steder, mange turister end ikke aner fandtes.

For Gran Canaria byder på andet end turister, papegøjeparker og Sangria. Her finder du blandt andet fire klimazoner fra vandet til toppen af øen, og drager du afsted på den nedenfor foreslåede ø-rundtur, vil du opleve dem alle fire, og jeg vil anbefale dig både at medbringe lange bukser og en jakke. Også selvom du formentlig starter ud i høj sol og varme.

Taurito beach på øens sydvestkyst

gran canaria - Øen rundt på egen hånd

Jeg vil anbefale, at man lejer en bil og begiver sig væk fra kysten og op i bjergene.  Infrastrukturen er god, og man kan sagtens og nemt tage sig afsted med et kort i hånden. 

Turen er spækket med smuk natur, og jeg lover at timerne vil suse afsted, så du skal afsætte hele dagen fra tidlig morgen til sen eftermiddag/aften og evt. slutte turen med et godt aftensmåltid i øens hovedstad Las Palmas, som er sidste stop på turen.

Smuk udsigt mod Roque Nublo på toppen af øen ved Tejeda

Ruten - følg i vores fodspor

Den meste oplagte rute, som er den jeg vil tage dig med på her, starter ved sanddynerne i  Maspalomas på sydkysten. Her kan kan med fordel starte dagen og turen tidligt inden stranden og sanddynerne fyldes med turister.

Herfra går turen op gennem gennem Fatagadalen til San Bartolomé, videre til Cruz de Tejeda og den smukke by Tejeda midt på øen, ned på den anden side inden stop i den smukke landsby Teror og slutteligt et besøg i hovedstaden og “storbyen” Las Palmas,  som du selvfølgelig lige timer at ramme ved solnedgang:-)

Måske ikke lige det man forbinder med de klassiske billeder fra solskinsøen. Men så smuk natur finder du blot få timer fra kysten oppe i bjergene.

maspalomas - turen starter ved gran canarias svar på råbjerg mile

Sanddynerne i Maspalomas på den sydligste spids af øen, er måske et af de mest ikoniske motiver og absolut et besøg værd. Fra spidsen kan man gå hele vejen i strandkanten til hovedstranden i Playa del Inglés, og denne rute er absolut også en af de allermest besøgte, og der er stort set altid sort af mennesker.

Men hvis man gider og har lidt mod med i baggagen, er det en gåtur værd at bevæge sig lidt ind i dynerne. Her får man det lidt mere for sig selv og man kan få timer til at gå med at “bestige” sandbjerge og hoppe ned.

Bemærk: Der findes større dele af området særligt tilegnet nudister, så hold øje med, hvor du bevæger dig, med mindre du er frisk på at smide tøjet og være en del af det fællesskab. De fleste nudistområder ligger inde i dynerne.

Sahara sands har gennem tiderne skabt de store dyner

FATAGA DALEN & san bartolomé de Tirajana

Her efter går turen videre mod området San Fernando, hvorfra du finder opkørslen til bjergene. Denne rute tager dig hele vejen gennem den smukke og frodige Fatagadal, og den lille by Fataga er absolut et besøg værd til en kop formiddagskaffe eller dagens første tapas. Stedet med den bedste udsigt fra gårdhaven er El Albaricoque på hovedgaden. Den ser ikke ud af meget udefra, men gårdhaven byder på den smukkeste udsigt.

Overalt langs ruten vokser flotte spiselige kaktus og langs ruten findes også et væld af smukke Aloe Vera marker, som blomster gule og smukke i februar. 

Lige før du når byen Fataga, rammer du San Bartolomé de Tirajana. Et udsigtsstop, du ikke må misse. Her kan du skue ud over hele dalen og mod nord de golde bjerge.

TIP: Vejen er rimelig snoet – så har du passagerer med der har tendens til køresyge, vil jeg anbefale at starte dagen med en køresygetablet

Gran Canaria byder på en enestående smuk og divers natur. Her ses vejene op gennem Fataga dalen.
Feriens familiebillede taget ved San Bartolomé udsigtspunktet før Fataga by

tejeda

Fra Fataga går turen endnu mere opad, og undervejs vil du med garanti mærke trykket ændres i ørerne, og i 1560 meters højde rammer du Cruz de Tejeda, hvor du på en klar dag fra udsigtsstoppet kan se hele vejen til Tenerife og Pico de Teide.

Her er du kommet i øverste klimazone, og i vintermånederne kan man faktisk risikere at her er sne. Da vi besøgte stedet i 2020 var det absolut smukt vejr med ca. 15-16 grader, men jeg har prøvet at være der i næsten frost og bidende kulde. 

I byens små beværtninger er de kendt for at sælge lumumba, så der skulle være nok at lune sig på.

En god bid vej derfra, og en afstikker ned ad bjerget, inviteres du ind i selve Tejeda by. En by med den smukkeste udsigt og fine små huse. Her kan du med fordel spise frokost og nyde de smukke grønne bjergsider. Denne del af bjerget ligger i læ, og derfor er beplatninge noget mere udpræget i dette område.

Det er også i dette område, du i jan/feb kan opleve mandeltræerne stå i fuld hvidt og lyserødt flor. Det er et af mine absolutte yndlingsminder fra øen. Desværre har en del voldsomme skovbrande hærget øen for nogle år tilbage, så der er næsten ingen mandeltæer eller vegation tilbage:-( Skovbrande man i øvrigt siden hen fandt ud af, var påsatte!

Teror - øens måske smukkeste by

På vej mod sidste stop i hovedstaden, går turen til den smukke landsby Teror. Her vil du opleve fantastiske bygningsværker, en smuk kirke og de fineste små butikker. 

Teror ligger i det nordlige distrikt på Gran Canaria, og er et af de ældste beboede områder på de syv Kanariske Øer – blot 14 km. fra Las Palmas.

Dette var faktisk mit første besøg i byen nogensinde, og jeg må sige, at den by absolut er hele køreturen værd – det føles som at besøge en hel anden verden og tidsalder. Huse med smukke balkoner og i de fineste farver.

Om søndagen er der marked i byen, hvis man skulle komme forbi på den dag. Og orker man ikke at besøge byen på den store ø-rundtur, kan byen nås på en mindre tur fra Las Palmas, hvis man kommer der forbi.

las palmas - solnedgang i hovedstaden

De fleste besøger Las Palmas, når de rammer Gran Canaria. Og byen er absolut også et visit værd. Shoppingmulighederne er mange, cafeerne fine og så holder jeg af at kigge på de mange surfere, der boltrer sig på bystranden Playa de las Canteras. 

Hvis du har fulgt vores ruteforslag, rammer du hovedstaden omkring solnedgang, og kan med fordel tage en slendretur på strandpromenaden .

Solnedgang over Playa de las Canteras - smæk på surferbølgerne

Puerto de Mogan - en smuk klassiker

Den smukke og maleriske fiskerby Puerto de Mogan på øens sydvest-kyst ligger ikke lige umiddelbart på vejen på din ø-rundtur.

Men den er et MUST-VISIT og en klassiker, når man besøger øen.  Her findes et hav af små fine gader og stræder, hvor bourgonvilla i alle regnbuens farver danner pergola og skygge, lækre fiskerestauranter og ikke mindst et fantastisk solnedgangsspot helt mod vest.

Mogan er med andre ord en by, der vil være ærgerlig at misse.

Overalt i byen blomstrer Bourgonvilla i overflod
Solnedgang i Puerto De Mogan.

Hvor skal jeg bo?

Der er mange meninger om, hvor man skal bo på Gran Canaria. Dog er de fleste enige om, at det er på sydkysten, der er bedste at holde sin solferie. 

I området omkring Playa del Inglés og Maspalomas får man en lidt større by, og derfor også lidt større områder at skulle bevæge sig rundt på, hvorimod Puerto Rico længere mod sydvest er et mindre område, der er bygget alene op omkring turismen. Byen er bygget ind i klippen og man skal være opmærksom på at “vælge side” da man i løbet af vinterperioden kun har enten sol om formiddagen eller eftermiddagen – noget man kan blive ret så overrasket over, når man ankommer og pludselig opdager at der først er sol på poolen efter kl. 13:-(. Så tjek det lige ud, inden du bestiller.

Mellem Maspalomas og Puerto Rico kan man også vælge at bo i Arguineguin, som også byder på både en fin lille by og en del hoteller. Der har vi også haft boet for en del år siden, hvilket vi var ret glade for, da der er noget mere stille end i Puerto Rico.

Langs kysten efter Puerto Rico og ud mod Puerto de Mogan ligger et par mindre bugter, der også er bygget op med hoteller i klipperne. Disse er lidt mindre end Vi boede i Taurito bugten lige inden Puerto de Mogan – i en lille bugt, med den fineste strand og en smuk grotte, som du kun finder, hvis du går helt til venstre for enden af stranden. Du skal lige rundt om pynten og helst i løbet af formiddagen, da tidevanden gør, at den bliver ufremkommelig i løbet af eftermiddagen.

Tip: 

Grotten ved Taurito beach - ikke et klassisk strandbillede fra Gran Canaria.

Solnedgange over Puerto de Mogan

Som altid når vi rejser, er solnedgange højt skattet og vi fik da også flere smukke af slagsen på denne tur. 

Lille båd i aftenlys ved Mogan

Jeg håber, at jeg med dette indlæg har vist dig at Gran Canaria kan være andet en grisefeste (jo, de findes vist endnu hos Casa Antonia – og jeg har prøvet det på egen krop!), Sangria og masseturisme. 

Og at du måske har fået lyst til at tage et par dage væk fra poolen og all inclusive-armbåndet og opleve øen off the beaten track. Det hele kan sagtens kombineres.

Gran Canarias bedste spisested

Den ultimativt bedste mad på øen får du hos Restaurant Guantanamo uden for Puerto Rico – jeg kunne spise der hver dag hele ferien! Lov mig du prøver den – men bestil bord inden, da den er yderst populær.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *