5fodspor

GILI MENO – ØEN RUNDT

I dette indlæg får du en fyldestgørende guide til Gili Meno, som er den mindste af de tre Gili øer på Lombok

Essensen af gili meno

De smukkeste strande, fantastisk snorkling lige ud fra stranden, havskildpadder, smukke solnedgange med kig til vulkanen på Bali, ro og laidback stemning, slendreture langs strandkanten og masser af smukke strandskaller …..det er essensen af GILI MENO.

Om giliøerne

Ø-gruppen hører til Lombok, og består af tre små øer: Gili Trawagnan, Gili Air og Gili Meno. På de syv dage vi var afsted, nåede vi at besøge dem alle 3. Gili Air og Meno med overnatninger ligeligt fordelt med tre til hver, og en endagstur til Gili Trawagnan, som vi på forhånd helt bevidst havde valgt fra, da den i højrere grad er en party-ø, og derfor ikke lige det, vi søger:-)

Øerne har alle det til fælles, at de ikke er større, end at man kan gå dem rundt på 1-2 timer. Der findes hverken biler eller motoriserede kørertøjer. Her går, cykler eller kører man i hestevogn. Enkelte kører på helt lydsvage el-knallerter. Det giver en helt særlig og skøn stemning. Faktisk findes der også et par græske øer, hvor det samme gør sig gældende (Poros og Hydra), og efter vores oplevelser på Gili, står disse øer måske nu lidt højere på ønskelisten over græske øer, der skal besøges i fremtiden.

I dette indlæg tager jeg dig med hele vejen rundt på den mindste og roligste af øerne: Gili Meno.

en begrygtet sejltur

For en lille uges tid siden satte vi kursen østover mod Gili-øerne, som ligger små 2 timers sejllads fra Bali. En sejltur der ofte får en hård medfart, når man læser om andres oplevelser til søs på den strækning. Efter sigende er der ofte virkelig hård og til tider skræmmende søgang, så vi var alle godt dopet på søsygepiller, hvilket skulle vise sig at være ganske unødvendigt på både ud- og hjemtur.

Vi havde endda så dejligt vejr, at vi kunne nyde turen udendørs fra bådens øverste dæk. Og som ekstra bonus sprang der pludselig en række legesyge delfiner afsted langs båden.

Aftencykeltur - som dog kan være lidt udfordret i ny og næ når sandet bliver for løst:-)

GILI MENO - ØEN RUNDT

Gili Meno er den mest rolige af de tre øer, og betegnes ofte som “honeymoon-island”, hvilket vores oplevelser stemte meget godt overens med. Vi mødte i al fald langt flere unge par end børnefamilier. Øen er meget stille, og der er noget længere mellem restauranterne og de fancy cafeer, som man i højere grad finder på Gili Air. Men det gør en absolut ikke mindre attraktiv. For på denne ø finder du lange smukke og helt øde strande, azurblåt og krystalklart vand og de bedste muligheder for at snorkle – endda med garanti for at se smukke fisk helt inde i vandkanten.

Her er eneste must at slappe af, sole, bade, snorke og slendre hele vejen rundt om øen, hvilket kan gøres på en god time. Strandene er meget forskellige – alle med hver deres kvalitet, og I dette indlæg tager jeg dig med hele vejen rundt langs øens strandkant. Vi har nydt hver en time der og er så glade for, at denne perle af en ø endte som en del af rejseplanen.

Meno VEST - SOLNEDGANG BAG GILI TRAWAGNAN, KORALREV & UNDERVANDSSTATUER

Mod vest finder du de største sights under vand. Udover undervandsstatuerne, som er meget besøgt – også af både fra de andre øer, ligger der også et skibsvrag og et par undervandscykler, der er værd at kigge på. Stranden og havbunden er primært koralrev og søgræs og går du langs vandet her, er det at foretrække at have sko på. Det gør også at området er oplagt hvis man vil gøre sig forhåbninger om at snorkle med havskildpadder.

Selve stranden er meget øde og her finder du sagtens et roligt spot, helt for dig selv. Hele vestsiden er selvfølgelig også et oplagt spot ved solnedgangstid. 

Vi spiste god “crispy chicken” og “chicken Curry” på Cafe Diana, hvor man sidder ved borde på stranden kun oplyst af levende lys. Stedet er rigtig fint kan anbefales, men hold dig til de lokale retter – dem laver de bedre end bøf, som vi også forsøgte os med. 

solnedgang på Gili
Solnedgangen set fra Cafe Diana. Midt på øens vestside. Her ses solen bag Gili Trawagnan og til venstre skimtes vulkanen Arung på Bali.
Image cred.: BASK (vores Go-pro er desværre gået i udu, så vi fik ingen undervandsbilleder selv)

menos sydvestkyst

Her går man bedst på stien væk fra vandkanten. Stranden er primært koralrev og søgræs og ikke det bedste sted at bade. Inden man når helt ned til sydspidsen ligger en af øens fineste små butikker, hvor ejeren sælger alt fra smukke kjoler til fine kæder. Fine usøgte ting af bedre kvalitet.

På vejen rundt om sydspidsen ligger et par restauranter. Bl.a. et finurligt sted Eskobar, hvor stedet er sjovt dekoreret på forskellig vis med en masse enlige og formentlig glemte badesandaler. Vi besøgte den ikke, men der var en superfin stemning

meno strand
Reduce, Reuse & Recycle – de er meget bevidste om at passe på miljøet (de fleste steder) – her et kreativt bud på at bruge alle de enlige badesandaler, der ofte ligger i vandkanten.

SYDØSTKYSTEN - ØENS BEDSTE BADESTRAND, GOD BØRNESNORKLING & TURTLE SANCTUARY

Præcis rundt om sydspidsen (billedet øverst i dette indlæg) finder man øens bedste og mest børnevenlige strand. De fleste steder vi har været på denne tur har der enten været for meget koralrev eller for store bølger til at Selma synes om at bade, så da vi fandt denne strand, udbrød hun glad: “Endelig – det er lige den strand jeg har drømt om”. Som det ses på billederne er der et kort stykke med sandstrand og derefter starter en mindre rev, som er oplagt for børn at gå op oplevelse i. Der er masser af fine fisk, og her fik Selma virkelig mange timer til at gå med at snorkle.

Stranden er ikke særlig stor men selvom det er et yndet sted at tage en dukkert, er der ikke mange mennesker. Generelt er der få steder, der er liggestole (kun ved enkelte restauranter), så her er det om at have sit eget strandhåndklæde med, hvilket passer os ret godt, da vi ofte ikke er så længe et sted af gangen. 

Det er også her Gili Meno Turte Sactuary ligger. Pigerne købte en lille skildpadde som de slap fri, og svømmede med indtil den forsvandt ud på sit livs rejse. Selma har skrevet om det her

ØSTKYSTEN – HAVNEN & ØENS BEDSTE STED AT FINDE MUSLINGER

Havn er måske et flot ord at bruge om stedet, men ikke desto mindre er det her på østsiden man bliver sat af med mindre transferbåde, når man ankommer til Meno. De store både kan ikke komme helt ind og derfor byder turen ud til de større både både på våde fødder (drop sko) og vådt tøj, hvis en bølge lige skyller ind. Men pyt, man tørrer hurtigt igen.

Her er ok at tage en svømmetur men vi fandt nu mest dette stykke strand spændende fordi det er her man finder de største og smukkeste strandskaller. Vi fik TIMEVIS til at gå med at lede, og fandt den ene helt fantastiske musling eller forstenede søpindsvin eller det andet.

Vi har læst et sted, at man ikke så gerne må tage dem med sig, så den store samling vi endte ud med efter 3 dage, blev sirligt gennemgået og langt de fleste efterladt tilbage på stranden igen. Men et par enkelte minder, har vi taget med hjem til samlingen.

NORD-/NORDØSTKYSTEN

Den næste strækning er måske den mindst interessante. Vi har kun været på dette stykke om eftermiddagen, hvor standen er meget lavvandet og ikke oplagt til badning. Til gengæld er vandet de fleste steder helt roligt og har man badesko på, kan man gå i kanten og også her finde smukke skaller og se fisk.

NORDVEST – SOLNEDGANG I HAVET MED UDSIGT TIL BALIS VULKAN ARUNG

På en lille ø som denne er det ganske særlige at man med få hundrede meters afstand kan opleve både solopgang og nedgang. Vi små de smukkeste solnedgange de første dage vi var der, og nordvest spidsen må blive favoritten. Her går solen ned i vandet lige og i baggrunden kan man på en klar dag se vulkanen på Bali.

Billedet her er taget lige efter solnedgang og “what you see is what you get”. Sådan så det simpelthen ud. Fuldstændig magisk og måske feriens smukkeste solnedgang hvad angår farveskalaen.

OG RESTEN AF ØEN?

Sker er slet ikke noget andre steder på øen?  Jo, men ikke meget.

Det meste liv findes langs kysten. Inde på øen, finder du et mindre spindelvæv af små gader, hvor der indimellem dukker en lille lokal restaurant op. Her finder man også øens moske, som er under opbygning, skolen, en større sø, et par køer og en masse katte og høns.

BROTHERHOOD – ET BÆREDYGTIGT PROJEKT FOR ØENS BØRN

På en af vores rundture stødte vi på et supersejt sted: Brotherhood. Et kreativt fællesskab hvor øens børn kommer og lærer om bæredygtighed og kan udfolde sig kreativt med de materialer, de samler i naturen. Hver uge samler de skrald på øen og undervises i bæredygtighed. Da vi var forbi, havde de tegneundervisning og vi fik lov at kigge ind og høre lidt om deres projekt. Projektet er startet og bliver drevet af 2 lokale brødre – deraf navnet.

Jeg havde læst, at der skulle være en del skrald på øen, men det var absolut ikke vores oplevelse. “Der ligger da mere skrald på gaderne derhjemme“, som Selma udtrykte det.

Måske et tegn på, at deres indsats har gjort en forskel allerede. De har iøvrigt en donationsboks, hvori man kan bidrage til at støtte projektet økonomisk.

Skraldeskildpadden – lavet udelukkende af skrald og fyldt op af det samme!

Rejser man til Bali og har tid i rejseplanen, vil vi helt klart anbefale at bruge tid på Gili øerne. For os har det været et af ferien højdepunkter, og vi er superglade for at vi satte en uge af. Vi havde sagtens kunnet bruget et par dage mere – særligt på Gili Air.

Take Care

/H

>>>> GÅ TL VORES STORE BALI-GUIDE

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *