5fodspor

VIETNAMESISK COOKING CLASS

Kumquat BBQ cooking class

Rigtig mange restauranter i Hoi An tilbyder “cooking classes”.  Det kan være lidt af en udfordring at finde den helt rigtige, som efter min mening er en af dem, der ikke er overrendt af turister.

Efter megen research både hjemmefra og hernede endte vi med at starte vores allerede elskede motoriserede venner og begav os ud på landet, for at kigge nærmere på “Kumquat BBQ restaurant“, som er et af de steder, der får gode anmeldelser på TripAdvisor og som ikke er et af dem, der er listet i alle turistbøger og derfor meget overrendte. I det hele taget bruger vi meget tid på research, inden vi kommer til et nyt sted og mens vi er der.

Lav mad hos en lokal familie

Selve restauranten er en del af familiens hus og allerede på vej derud, kunne vi fornemme, at det her var det helt rigtige sted og valg for os. Området er en landsby, hvor bønder holder deres små stykker land som de mest sirlige urtehaver, jeg nogensinde har set. Det er så smukt, og alt står i snorlige rækker og vokser og gror som kun det kan hvor varmen, solen og regnen danner de perfekte rammer for landbrug, og hvor alt bliver misundelsesmærdigt hurtigt klar til høst set fra en dansk drivhusejers perspektiv. Her gror de alt fra krydderurter til bønner, salat og alskens lækre frugter. Bl.a. kumquats, som er en lille art af en citrusfrugt og passionsfrugter. Begge dele plukkede vores vært Tan direkte fra træet og serverede som de lækreste juicer og mocktails, som coctails uden alkohol hedder. Dem er børnene forlængst faldet for.

Kampen om retterne

Ved første besøg aftale vi menuen – her kunne vi vælge 5 retter ud af 50 mulige – så det krævede lidt debat frem og tilbage, og jeg tillod mig som familiens madmutter at trække vetokortet et par gange, da der var et par retter, som jeg bare ville lære at lave. Der iblandt en af mine absolutte vietnamesiske favoritter Bahn Xeo, som er en rispapirspandekage med rejer og svinekød, som serveres med friske urter rullet i rispapir. Vi fik det første gang ved et gadekøkken i Ho Chi Minh, hvor vi alle (med undtagelse af Camille) faldt for retten. Her spiste vi i øvrigt 4 personer et helt måltid for 50.000 dong – FEMTEN kroner!! For os alle 4. Crazy!

Vi endte med følgende 5 retter, som blev et resultat af enighed, vetoret og kompromiser:

  • Forårsruller med svinekød
  • Muslingsupper med lemongrass
  • Banh Xeo med rejer og svinekød
  • Stegte nudler med grøntsager og svinekød
  • Kylling med Cashewnødder
Vietnamesisk mad fra cooking class

Besøg på det lokale madmarked

Dagen startede kl. 9, hvor Tan stod klar med sin scooter foran vores hotel. Sammen kørte vi til det lokale marked, hvor vi handlede ind og hørte en masse om de forskellige råvarer og om kulturen og traditioner. De fleste vietnamerese her handler ind på markedet hver dag, da de ikke har køleskab. De kører til marked tidligt om morgenen og handler, inden de tager på job. Alt hvad der sælges er helt frisk, og det kød og fisk der sælges, er slagtet samme nat inden varerne bringes til markedet.

>>> Læs alle indlæg fra Vietnam her

Durian – smells like hell

Det var fantastisk sjovt at gå på markedet med en lokal, og få forklaret de forskellige råvarers muligheder. Et væld af sanseindtryk og dufte. Også af mere ubehagelig art, da ikke alt lige er noget, vi er vant til. Bl.a. kongefrugten Durian, som går under mottoet “Smells like hell – tastes like heaven”. Lugten alene er meget meget dårlig og kan ikke beskrives. Jeg samler stadig mod til at prøve den. Den sælges også i gaderne, hvor man kan lugte dem på lang afstand. Pigerne har lavet en “advarsels-sang” som de synger, når de ser en durian, så kan vi andre lukke næsen:-)

 

kvinde der sælger grøntsager på marked
stemningsbilleder af grøntsager fra marked

5-stjernet køkkenoplevelse

Vi var bare os 5 til kurset, og det kan på det varmeste anbefales at tage afsted hele familien. Jeg priser mig lykkelig for at vi har børn, der er med på den værste (også) hvad mad angår, og som bare har en naturlig lyst til at smage på ting, selvom det indimellem kan virke lidt grænseoverskridende. At de alle 3 er vant til at lave mad hjemmefra gjorde absolut oplevelsen bedre for alle, og Tan var imponeret over hvordan de alle 3 lige vendte pandekager i luften:-)

Råvarer fra egene køkkenhave

Inden vi trak i forklæderne og sleb knivene, gik vi en tur i køkkenhaven og plukkede lidt til maden, og så var det ellers bare at komme igang. Vi var alle med hele vejen og tiden fløj afsted. I alt lavede vi mad i 4 timer ,og spiste retterne efterhånden som de blev klar. Jeg vil lade billederne tale for sig selv, og glæde mig til at servere disse lækre retter for venner og familie, når vi kommer hjem. Alle retter står nu forevigtet som fine opskrifter i en lille notesbog jeg har købt hernede.

En anbefalelsesværdig oplevelse i børnehøjde

Det var en fantastisk dag, og endnu en af dem der ligger højt på listen over dejlige oplevelser. Jeg er en forholdsvis garvet køkkenentusiast, og det var skønt at få ny inspiration med hjem. Hygiejenen var også helt i top dagen igennem, og sammen med resten af oplevelsen gør det, at denne oplevelse får 5 ud af 5 stjerner herfra.

billeder af børn der laver mad på cooking class
vietnamesiske køkkenhaver

Om lidt er det nytårsaften her, og vi skal til byen og fejre med de lokale.

Happy New Year til jer alle – og endnu engang tak for alle jeres dejlige beskeder. Vi nyder dem i fulde drag.

Take care!

>>> Få vores store guide til 3-ugers rundrejse i Vietnam her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *