5fodspor

TINOS – WHAT TO SEE & TANKER OM REJSEANBEFALINGER

Kalyvia Beach – nok den bedste strand vi fandt, da det både var skøn sandstrand, klart vand og klipper der kunne hoppes fra. Der var også lidt fisk at snorkle efter. 

Indlægget er IKKE sponsoreret

I dette indlæg får du en miniguide til øen Tinos, indeholdende bl.a.:

  • vores hotelanbefaling til Tinos

  • Tour de beaches – øen rundt til de smukkeste strande

  • shapshots fra Tinos Town og valfartskirken, hvor ortodokse tager årlige pilgrimsrejser

  • tidligere indlæg om Pyrgos på Tinos, finder du her

  • billedegalleri med fra vores ø-rundtur

TINOS OG TANKER OM AT DELE REJSEANBEFALINGER

Det er snart et år siden, vi hoppede fra den ene skønne græske ø til den anden, og allerede under indsejlingen til Tinos town kunne jeg fornemme, at vi ville blive særligt glade for den lille perle, der lå foran os. Det er ikke blevet anderledes med tiden, og skal jeg fremhæve en af de fem øer, vi besøgte sidste sommer, må det blive denne særligt fine ø. Jeg ved, at min begejstring for øen allerede er smittet af på flere familier, jeg kender, som her i sommer skal afsted og sætte deres fodspor på øen.

Det er altid svært for mig at anbefale noget frem for andet, for måske er det, som vi synes var særligt og fint, slet ikke det andre sætter allermest pris på, når de skal ud og opleve. Derfor er det altid med lige del entusiasme og æresfrygt, at jeg anbefaler det ene sted fremfor det andet. Når det så er sagt, gør det mig både glad og stolt, når I finder vores rejsebeskrivelser interessante og bliver inspireret til at drage ud i verden på baggrund af netop vores oplevelser.

Og Tinos kan ikke skuffe, det er jeg overbevist om – med mindre man er til vandland og charterferie, men så ville man ikke lande her, tror jeg. Her finder man til gengæld alt fra de smukkeste strande til de vildeste udsigter, det klareste badevand og den fineste by Pyrgos, som jeg har skrevet om her.  Vi var på Tinos 3 dage (2 nætter) på vej mod Mykonos, og kunne sagtens have været der en lille uges tid og udforsket flere dele af øen. Men er man på ø-hop er 3 dage fint, og da øen ikke er så stor, kommer man fint hele vejen rundt på en enkelt dag. 

VINCENZO FAMILY HOTEL

– et MUST LIVE hvis man besøger Tinos

Udsnit fra gårdhaven 

Dette hotel ligger i centrum af Tinos by og er intet mindre en superhyggeligt og skønt, og med en service helt udover det sædvanlige.  Værelserne er smukt indrettet, og fællesområderne ligeså.  Hotellets personale og ejeren (Vincenzo – en ung fyr på 25) er simpelthen så søde, og gør alt for at man få et godt ophold. Eneste ulempe, hvis noget skal nævnes, er at Vincenzo så gerne vil sikre sig, at man er glad og tilfreds, at han konstant spørger ind til, hvad man synes om stedet og måltiderne. Det kan blive en kende træls i længden.

I haven omkring hotellets spa er den skønneste stemning, og her bliver man overforkælet dagen lang. Ungerne nød det i fulde drag, og følte sig som prinser og prinsesser. De rendte rundt i badekåber og hyggede sig, så snart tiden var til det. Og selvom stedet er roligt og stemningen “voksen”, var børnene meget velkomne og blev behandlet som æresgæster. Og eftersom der ikke er pool, så behøvede vi ikke have “ingen-bomber-i-poolen-her”-snakken med dem. De synes, nu det var sjovt med lidt adspredelse med spa, så det fungerede som fint alternativ, de dage vi var der. Selvfølgelig i kombination med masser af havvand.

Stedet får mine allerallerfineste anbefalinger. Det er et MUST, hvis man besøger øen. Det ligger tæt ved havnen, og har man lyst at bo tættere ved badestrand, hvis man skal være her længere tid, vil jeg anbefale, at man tage minimum en nat her enten på ankomstdagen eller inden afrejse. Du finder hotellet her

1-3) besøg i Vincenzos have i bjergene 4) Aftenspa 5) Eftemiddagskaffe i gårdhaven 6) receptionsområdet

Værelserne på Vinzencos Family Hotel

Vi boede i et meget stort og lyst familieværelse. Det var smukt indrettet med en detaljegrad, man ellers kun ser på græske hoteller med langt flere stjerner, end vi normalt frekventerer. Dels fordi vi ikke budgetterer med dyre overnatninger, men også fordi det ofte er store resorts, der ikke falder i vores smag, der byder på denne form for luksus. På dette lille familiedrevne hotel, finder man den bedste kombi af lækkerhed og græsk lokal charme i fineste boutiquestil. Sådanne steder kan være svære at finde i Grækenland.

Detajler fra værelset

MORGENMADEN – EN LIGA FOR SIG!

Morgenmaden er i en liga for sig. Alle måltider er hjemmelavede fra bunden, primært med råvarer fra deres egen have. Dagen lang blev der serveret drinks, snacks, kaffe, kage og andre lækkerier køkkendamen kreerer. Jeg har glemt hendes navn, men hun er det sødeste og mest arbejdsomme menneske, som man kommer til at kende ret hurtigt, da hun er omkring én (på den gode måde) hele tiden. Hun var så sød ved børnene, og der faldt således også en klækkelig sum drikkepenge af til hende, da vi drog afsted. Vi spiste stort set alle måltider på hotellet, hvilket vi normalt aldrig gør. Men maden var så lækker, autentisk og veltilberedt, at vi ikke havde behov for at kigge andre steder hen. Vi fik blandt andet en Pastitio (græsk lasagne), der smagte helt fantastisk.

PRISNIVEAU

Vi gav ca. 2500 kr. pr. nat for et stort og meget lækkert familieværelse. Dobbeltværelserne fås vist fra ca. 700 kr. Inkl. den vildeste morgenmad. Der blev serveret drikkevarer, snacks og vi blev sågår inviteret både på aftensmad og besøg i Vincenzos have oppe i bjergene, uden at vi betalte en krone ekstra. De vaskede vores tøj, hvilket er fantastisk, når man rejser rundt med rygsæk og ikke har så meget med. Selv forbruget i minibaren tog de ikke betaling for. Tror aldrig jeg har oplevet service på det niveau. Det var fabelagtigt. Prisen er i den høje ende ift. hvad vi normalt giver for at overnatte, men lever til fulde op til opholdet og nogen gange, skal man unde sig selv lidt luksus. Vi lejede i øvrigt bil gennem hotellet, vil en virkelig god pris for en helt ny Landrover (vi lavede pristjek ved en udlejer i byen).

TINOS TOWN

– hvor pilgrimsrejsende knæler hele vejen til toppen

Solnedgang i udkanten af Tinos Town og ja, mig i mit rette element

Tinos er en lille ø, men på trods af størrelsen en af de mest besøgte blandt de græsk-ortodokse grækere.  Hvert år, fra marts til august strømmer pilgrimme fra den græsk-ortodokse verden til Tinos. Allerede på færgen fremtoner et mylder af mennesker i deres særlig sorte klædesdragter og høje hatte. Ved indsejling ser man kirken ligge flot for toppen af byen. Og her taler vi ikke et lille græsk kapel, men et storslået velholdt bygningsværk, som er et besøg værd. I højre siden af hovedgaden som fører hele vejen til det hellige hus, er udrullet et rød løber. Mange kravler på knæerne fra havnen til valfartskirken Panagia Evangelistria, hvilket er en ganske særlig oplevelse at se. Hele vejen op til kirken ligger små butikker side om side. De sælger stort set alle de samme. Offergaver og bedelys i massevis. Og små dunke i alle størrelser, hvori man pænt kan bære vand hjem fra kirkens hellige kilde. Camille rejste stolt rundt med sin i rygsækken de efterfølgende 3 uger, og har den stadig stående. Måske vi skulle forsøge at give hendes planter nyt liv med de hellige dråber. Det kan da komme an på en prøve – de kunne vist godt trænge til lidt frelse:-)

1) hoved-shopping gaden i Tinos Town 2) Vue fra kirken ned mod vandet og byen 3) Valfartskirken Panagia Evangelistria i Tinos Town 4) Helligt vand på flaske

TINOS BEACHES

Med et kort i hånden, lidt research og god musik på højtaleren brugte vi en hel dag fra tidlig morgen til sen aften på at udforske øen og en masse af de smukke strande. Vi elsker alt fra stenstrande med klart vand til lange brede sandstrande. Og vi fandt det hele og mere til. Det blev både til lidt snorkleri og en hel masse klatren og udspring. Generelt er alle strandene – i al fald dem vi besøgte – ikke særlig befolkede, men de fleste havde solsenge og en beach bar. I dette indlæg kan se og læse mere om vores yndlingsstrand.

Spring fra klipperne fra højre side på Kalyvia Beach 

1+2) Agis Markos Paradise (stenstand nær Tinos town med det smukkeste klare vand) 3-7) Kalyvia Beach, som blev udnævnt til favoritten, 8+9) Kolimvithra beach (normalt er der en del surfere her, men der var ganske vindstille, da vi besøgte stedet 

TINOS SNAPSHOTS

Aftenstund på havnekajen, hvor restauranterne sætter bordene helt ned til havnekajen.

HVORDAN KOMMER JEG TIL TINOS?

Tinos har ingen lufthaven, så det kræver lidt benarbejde at komme dertil. Øens nås med færgen fra Athen (fra Rafina via Andros) og sejlturen tager ca. 3,5 time. Men det er hele turen værd, og et fint stop på vej mod fx Mykonos, Syros eller Naxos og Paros i det mere sydlige. Færgebilletter til næste destination købes nemt på kajen inden afgang.

En ting er sikkert; jeg har ikke været her for sidste gang, og jeg håber, at jeg med dette indlæg har kunnet dele lidt af min begejstring for øen, og måske givet dig lyst til at drage afsted. Har du i øvrigt rejsetip til øen, som jeg ikke har med her, modtages de med kyshånd.

>>>> SE VORES STORE GUIDE TIL Ø-HOP I KYKLADERNE I GRÆKENLAND HER

>>>> GUIDE TIL Ø-HOP MELLEM KORFU, PAXOS OG ANTIPAXOS

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *