5fodspor

HANOI – SEVÆRDIGHEDER OG KULTURELLE OPLEVELSER

Oplevelser i Hanoi

 Da vi planlagde vores rejse, var vi meget usikre på om vejret ville være med os, og bringe os helt op i den nordlige del af Vietnam. I syd var vejret solrigt og meget varmt, men allerede 1 time med fly nordpå i Hoi An var vejret mere ustabilt og med en del regn. Dog stadig lunt. Men vejrguderne må have hørt vores bønner, for efterhånden som dagene skred frem blev vejret iflg. vores vejr-app bedre og bedre nordpå, og vi besluttede derfor at flyve videre nordpå. Det skulle siden vise sig, at være en af de bedste beslutninger, vi har taget undervejs.

Vi endte med at tilbringe en hel uge i Hanoi med absolut perfekt vejr for sightseeing. Ca. 20-25 grader, overskyet og med sol indimellem – selv aftenerne var lune og ikke en dråbe regn – så heldig kan man også være i januar åbenbart.

Hanoi – på alles top 2 over bedste steder i Vietnam

Hanoi er en fantastisk by, og vi er alle store som små enige om, at den er et af de fineste steder, vi har været i Vietnam. Byen er langt mere storbyagtig og kosmopolisk end Ho Chi Minh, samtidig med fuld af vietnametisk charme, gadekøkkener og cykelsælgere. Her er fortove og ”rigtige” butikker. Fortovene agerer dog primært parkeringsplads for byens scootere, som også er massivt repræsenteret her. Trafikken er mindre voldsom i HCM, og der er langt flere lysreguleringer. Det er dog svært at navigere i, da de kører uanset farve på signalet og fordi mange af signalerne slet ikke virker. Så er det lige før det var nemmere i HCM, hvor der ingen signaler var, og alle bare gik og kørte hensynsfuldt ud og ind mellem hinanden.

Vi har gået og gået og sidenhen gået lidt mere. I alt er det blevet til mere end 65 kilometer, selv for Selmas små seje ben. Vi har travet byen tynd, spist fantastisk mad på alskens gadekøkkener, besøgt lækre cafeer, talt med de lokale og opsnuset de fineste oplevelser. Derudover har vi besøgt mange af de store turistattraktioner og lært en masse om mere om Vietnam.

Ho Chi Mihn mausolæet

 

Ho Chi Minh Mausolæet set udefra

Ho Chi Minh mausolæet – et must see

En af de mest besynderlige oplevelser vi har haft hernede, var helt klar et meget højtideligt besøg på mausolæet, hvor vi så det balsamerede lig af selveste Ho Chi Minh. En særlig oplevelse fra start til slut. Der er kun åbent nogle få timer få dage om ugen, og der er efter sigende altid lang kø for at komme ind. Det skal dog ikke afskrække en, da køen bevæger sig meget hurtigt. Man går i en lang række gennem haverne udenfor mausolæet. Nok ca. 1 km. inden man kommer ind i selve bygningen, hvor han ligger. Der er mange regler der skal overholdes under besøget, og man må ikke have kamera eller mobiltelefoner med ind. Det efterlades under opsyn udenfor. Man må ikke stå stille og stoppe op, og man skal have hænderne oppe ad lommerne.

En særpræget stemning

Da vi kom indenfor i bygningen, var det tydeligt at mærke, at stemningen ændrede sig. Lokale kommer for at ære deres Onkel Ho og bærer uniform, hvis de har en. Stemningen var meget højtidelig, nærmeste begravelsesagtig jo nærmere vi kom ham, og pludselig dukkede han op liggende lit de parade i sin uniform med spot på. Det var hverken ubehageligt eller skræmmende, nærmere besynderligt og en oplevelse vi ikke ville have været foruden, da vi de forgange uger har hørt så meget om ham.

Museet holder i øvrigt lukket 3 uger om året, hvor hans krop sendes til Rusland for at blive balsameret, hvilket han er blevet hvert år siden hans død i 1969. Det var i øvrigt mod hans ønske, at han skulle ligge der. Han ønskede selv at blive brændt og at hans aske blev spredt i både nord og syd. Efterfølgende gik vi en tur i haven omkring og så paladset og hans lille pælehytte, som han foretrak frem for det store palads. Han var en beskeden mand, der kom fra ringe kår.

Stemningsbilleder fra Mausolæet

 

th: Mausolæet set udefra. tv: regeringsbygninger fra HCM’s tid.

Litteraturtemplet

Hanois Litteraturtempel var det første universitet i byen, og der hvor embedsmænd (mandariner) blev uddannet tilbage i tiden. Det er et enestestående byggeri og stedet er beriget med en ganske særlig ro og stemning. Her mødte vi 3 munke fra Myanmar, som vi fik en sludder med og som vi fik lov at fotografere. De ville også gerne have billeder af os (læs: pigerne), så det var ren win-win.

Billeder fra litteraturtemplet i Hanoi. Pigerne møder munkene

Genforeningsparken

En slags folkets park hvor unge og gamle mødes og dyrker sport, hænger ud eller kører i små forlystelser, der dog kører kun i weekenderne, så dem havde vi ikke fornøjelsen af. Parken bruges også af skolebørn til idrætsundervisning. Overalt i Vietnam har vi set folk dyrke sport i det offentlige rum – primært fodboldbadminton (Da Cau), aerobic og styrketræning. Det har vi brugt timer på at kigge på, og har selv forsøgt os, uden dog at få ret meget andet end et godt grin ud af det. Til gengæld har vi ikke mødt nogle løbere, så Jørgen har været til stor underholdning for de lokale på hans løbeture. Et enkelte sted var der så går en hel vogn fuld af folk, der kørte ved siden af og heppede, da han løb i samme tempo som trafikken bevægede sig:-)

mænd der spiller bold i genforeningsparken

 

Da Cau dyst i genforeningsparken. Camille, Jørgen og Rasmus ser til. Der spilles om penge som sættes fast i nettet inden kampen.

Hanois gamle bydel

Vi boede midt i den centrale del af byen lige ved den store katedral, og dermed i gå afstand til alt i den gamle hyggelige bydel. Den gamle bydel består af 36 gader på kryds og tværs. Hver gade er specialiseret inden for et hver sit område. Der er gaden, hvor de sælger køkkenudstyr, gaden med kunstige blomster, lampegaden, teknikgaden osv. Og heri blander sig alle mulige andre handlende både på scootere og cykler.

Gadekøkkener – et sandt madmekka

Hanoi er et sandt mekka af dufte, smage og madoplevelser. Vi har spist både på restauranter og gadekøkkener. Nok mest det sidste. De fleste gader byder på hyggelige cafeer og alle steder er der gadekøkkener. Nogle mere organiserede end andre. Generelt for Vietnam må man sige, at et stak med plastikskamler i børnestørrelser udgør det for en lille interimistisk restaurant og jo flere stole man har, ja jo mere kan dynastiet udvides. Vi har bare kastet os ud i det, og brugt vores sunde fornuft hvad angår hygiejne (og medbragt håndsprit). Vi har endnu ikke haft problemer med maven eller andet. Ikke noget af betydning. Det er så stor en del af byen at spise fra gadekøkkener, at det er en oplevelse, man ikke skal snyde sig selv for, ej heller være bange for at prøve. Oftest sælger et lille gadekøkken kun en eller få retter. Vi gik efter steder hvor der var mange andre gæster (gerne indfødte) og hvor der ikke var (alt for) snusket:-)

Billederne er fra et sjovt BBQ gadekøkken, hvor vi selv valgte mad og grillede ved de små plastikmøbler som er karakteristisk for ethvert gadekøkken hernede.

Cafeer og kaffebarer

Hanoi byder på utallige lækre cafeer og kaffebarer. Vi fik de bedste pandekager med is hos Yummy crepes som også bød på en fin lille cafe. Vi købte cupcakes hos Mint cupcakes og drak skøn kaffe og smoothies på Cong Cap He.

Cinnamon Cathedral hotel

Slutteligt må vi slå et slag for det skønneste hotel vi har boet på under vores tur. Hvis I kommer til Hanoi ,skal I ikke snyde jer selv for dette skønne bæredygtige hotel, hvor vi endte med at bo hele 5 nætter. Servicen var i top, værelserne og maden superlækker og så lå det helt perfekt. Vi gav 60 dollars pr. nat pr. værelse inkl. morgenmad, hvilket er absolut i den billige ende produktet taget i betragtning.

 

Tv: Pigerne i morgenmadsrestauranten, midt: Jørgen får en snak med Sony (hotellets manager, som var helt utrolig sød og et af det gladeste mennesker vi har mødt længe – børnene kaldte ham Happy Sony) Tv: Plads nok til lige at gå baglæns i bro.

Dette blev således de sidste ord om Vietnam for nu. Vi sidder på et dejligt hotel i Laos og nyder en fredfyldt atmosfære. Det hører I mere om.

>>> Læs vores store Vietnam guide her

Take care!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *