5fodspor

MY DANISH SWEET SPOTS – MØN

Hvis ikke det her syn er indbegrebet af Danmark om sommeren, så ved jeg ikke, hvad er.

 

MØN RUNDT

Inden vi drog mod det sønderjyske sommerland, skød vi sommerferien igang med en heldagstur til sydhavsøen Møn. Faktisk har Møn, og ikke mindst Møns Klint, været på min liste over danske steder, jeg rigtig gerne ville besøge. Og da en tidligere kollega og god veninde i foråret annoncerede, at hun og hendes kæreste ville åbne en havnecafé i Hårbølle Havn, var der endnu en grund til at starte bilen og smutte sydpå.  En god times kørsel fra København, halvvejs over Farøbroen, videre over Bogø (turen i sig selv er idyllisk) og så lige en lille afstikker mod sydvest – lige dér finder du Hårbølle Havn og Toke & Arlettes Havne Høker. Dagens første stop.

HÅRBØLLE HAVNE HØKER

På  vej mod havnen glædes man over det fine gamle røde hus, hvor stokroser overlegent slynger sig op ad stort set alle de ledige pladser, de kan finde. Og lige rundt om hjørnet finder du Hårbølle Havne Høker. En fin cafe, der er præcis ligeså uhøjtidelig og hyggeligt, som den er skøn. Her føler man sig tilrette med det samme, og man får lyst at slænge sig i en liggestol eller i den fine palmestofbetrukne pallesofa. Vi var tidligt på færde, og fik en virkelig dejlig kop kaffe i solen, og pigerne en is med håndpisket flødeskum og Arlettes hjemmelavede rabarbersyltetøj på toppen. Mums! Der er masser af luft og plads til både skønne gåture og en dukkert på stranden lige til højre for høkeren. Eller du kan låne et fiskenet og fange krabber fra molen.

Allerede da vi kørte videre ved middagstid, var der godt besøgt af både lokale der kiggede ind for en snak og en kaffe, og turister på tur, der fik alt fra en ostemad til grillede sandwich. Stedet holder åbent hver dag i løbet af sommeren, og der er løbende forskellige arrangementer, så følg med på Facebook, hvor det hele annonceres. I Høkeren sælges også udvalgte varer fra lokale kunstnere, bl.a. fin keramik, og derudover kan du købe fine gamle lopper særligt udvalgt af Arlette.

Arlette og Toke – jeg er vild med jeres sted, og håber at jeg med dette indlæg, har givet folk lyst til at svinge forbi Hårbølle Havne Høker, låne en sommerhat og spendere et par timer på kajen hos jer! – vi kommer snart igen.

KØBSTADEN STEGE

Herfra gik turen videre til hovedbyen Stege, hvor vi fik spiste rigtig god frokost hos “Davids” – som vi virkelig god. Byen er den største på øen og byder på en del butikker, restauranter og cafeer. Gaderne er små og hyggelige, farverne er mange og stokroserne endnu flere. Den sender mine tanker i retning af Holbæk og Nykøbing, hvor jeg tilbragte rigtig mange somre som barn. I Stege kan du bl.a. besøge Møns Bryghus.

Møns bryghus til venstre i billedet øverst. Her kan du få vådt og tørt.

LOKALE RÅVARER

Hos Davids serverer de en lang række lokale produkter, bl.a. lækker most fra det lokale bryggeri (vi prøvede stort set hele sortimentet – rabarber og solbær vandt). Vi fik hhv. en smørrebrødsmenu og en tapastallerken og særligt førstnævnte er anbefalelsesværdig. I hovedgaden faldt jeg for en lille vintagebutik, der primært sælger gammelt fransk porcelæn. Den er bestemt også et besøg værd.

THE ONE AND ONLY MØNS KLINT

Videre østover, gennem et smukt solbeskinnet dansk sommerlandskab ramte vi Møns Klint sidst på dagen.  Selvom solen for længst var sejlet bagom klipperne og dermed efterlod dem i skygge, var der helt utrolig smukt. Ca. 500 trin ned hvor man flere gange må gøre stop; på vej ned fordi man bliver bjergtaget af udsigten. Og på vej op, fordi man liiiige skal have vejret:-) 

Vi tog “strand-turen”, og gik langs klipperne og op igen samme sted (en tur på c.a 2,5 km) som vi kom ned. Men har man mod på det – og gode ben – kan man følge nogle af de afmærkede ruter og komme videre omkring. Der er utroligt smukt og storslået, hvor end blikket falder. Når man stå der i noget så smukt og naturskabt, føler man sig som lille og ubetydelig brik i universets store puslespil.

I forbindelse med Møns Klint ligger Geocentret, som vi dog ikke havde tid at besøge i denne omgang. Der findes desuden en stor lækker legeplads på toppen af klinten, og vi så mange børn med stærke ben tage hele turen både ned og op fra stranden. Så Møns klint er absolut også for små stærke  vikinger.

RÅBYLILLE STRAND OG BESØG PÅ ISMEJERIET MØN IS

Overalt på øen reklameres for og sælges Møn Is, så selvfølgelig måtte vi svinge en tur forbi Råbylille, hvor Ismejeriet ligger. Mejeriet ligger på en Arla besøgsgård, hvor man kan få lov at komme helt tæt på dyrene, og ikke mindst de mindst små klappekalve var et hit hos pigerne. Her fik vi en lækker (og meget stor) is inden turen gik videre 300 m. mod kysten og dagens sidste sydhavsoplevelse – badetur på vores helt egen private strand.

Vi parkerede bilen, og en smule skuffede over stenstrandens beskaffenhed, startede vi en vandring mod højre. Det skulle vise sig slet ikke at være en dårlig ide. 100 meter længere hen ad stranden var den skønneste sandstrand, hvor alle blev frisket op inden turen atter gik mod København, med trætte børn på bagsædet. Vi lader billederne tale for sig selv. 

MEGET MERE MØN

Ingen tvivl om at vejret var med os, og selvfølgelig spiller ind, når dagens oplevelser bliver vendt, drejet og evalueret. Møn bestod til UG med kryds og slange, og selvom vi nåede meget på bare én dag, er der masser af flere steder, vi har fået lyst at udforske i området. Bl.a. Ulvshoved i nord som efter sigende skulle byde på en dejlig badestrand eller besøg hos nogle af de utallige kunstnere, der holder til på øen. Ture som denne, og ikke mindst min nye serie om Danish Sweets Spots, har åbent mine øjne påny for, hvor mange skatte der gemmer sig lige her, hvor vi er allerede.

Take care:-)

/H

Nysgerrig efter flere Sweet Spots? – se med her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *