5fodspor

KOH YAO NOI – DEN LILLE Ø MED DE STORE OPLEVELSER

Noi betyder lille på thai – og med sine kun 4,500 indbyggere og en størrelse der gør en ø-rundtur mulig på under 2 timer på scooter, må den siges at leve fint op til navnet.

Men man skal ikke skue hunden på hårene. Selvom øen nemt er gennemtrawlet på et par timer er rig på oplevelser og vi kunne nemt få en uge til at gå her uden at kede os. Hvis man åbner øje og ører dukker der masser af små fine steder og oplevelser op. Og så er det helt ufattelig smuk. Som Jørgen udtrykte den anden dag. Uanset hvor man kigger hen er det så smukt, at man helt glemmer HVOR smukt det er til sidst.

Øen er en af de få i omådet, der endnu stadig lever af produktion og ikke turisme alene. Fiskeri og gummiplantager er nogle af de primære erhverv på øen, og man fornemmer tydeligt at turismen ikke fylder så meget. Med tanke på at øen blot ligger 30 i båd fra Phuket er det utroligt, at den ikke er mere overrendt. Tempoet er meget roligt og det samme er trafikken, så vi har nydt at komme omkring på scooter.

STRANDENE

For badeglade børn er tidevandets ubarmhjertighed ved første øjekast en kende træls. Den skønneste badevenlige sandstrand forvandles hurtigt til at øde omgang sten og ral, og strandene er således ikke gode at bade ved, når det er lavvande. Til gengæld indbyder lavvandets brede strandbred til at gå på opdagelse efter muslinger, krebs og krabber. Eller bare til at slå vejrmøller og øve sig i håndstandJ . Hungrer man efter at dase ved stranden og bade dagen lang, er det ikke lige denne ø man skal vælge, da badetimerne ikke er mange. For os gør det ikke så meget. Vi vil gerne ud og opleve noget, og vi hopper i bølgen når det passer med tidevandet.

På øens østside er det primært mangrove og ikke sandstrand, mens vestsiden byder på den ene fine strand efter den anden. Ikke crazy bounty strand med kridhvidt sand og turkisfarvet krystalklart vand, men smukke gule strande med vejene palmer, skyggepladser, hængekøjer og gynger. Nedfaldne kokosnødder gør det superfint ud for et petanque spil ligesom muslingeskaller og sten fint kan bruges til at spille en omgang strand X-og-Bolle. Strandende er øde, og ofte har man dem helt for sig selv. Naturen her er virkelig storslået. Særligt på vestsiden ved Pasai Beach er der et skue udover en masse små øer, som er helt fantastisk (se øverste billede). Desværre har eftermiddagene været meget overskyede, så vi har endnu en solnedgang tilgode.

I dag fandt vi en lille ø for enden af en tange. Vi nåede lige at gå ud og hjem inden tidevandet tog stien og gjorde øen til sin egen.

TIDEVANDETS LUNE

Video: Jørgen!

BYERNE & ØSTKYSTEN

Overalt på øen dukker der små fine byer op. I de fleste af dem, ligger der et par små gadekøkkener og en lille bod der sælger benzin pr. liter sirligt fyldt på gamle sodavandsflasker. Her kan man rigtig studere de lokale og følge deres hverdag helt tæt på. Størstedelen af øens beboere er muslimer. På vores tur i går kom vi gennem en lillebitte by, hvor vi fandt en fiskerestaurant. Det hele bygget på pinde for at holde trit med tidevandet. Det er altså noget ganske særligt. Vi fik det skønneste mad til ingen penge. Midt på øen findes en lidt ”større” by. Her er måske 20 små ”butikker” der sælger fra batik til kunsthåndværk, tasker og tøj. Der ligger også et par boder, der sælger mad og en enkelt cafe. Og øens højdepunkt: En 7-Eleven, hvor der altid er mega-kø. Naturen er virkelig mangeartet og byder på alt fra strande til magrove, enorme gummiplantager (se billedet nedenfor af opsamling af gummi), rismarker og flade stykker jord fyldt med vandbøfler og zebuer.

THE FISHERMANS FARM

På vores rundtur i dag kom vi forbi en mole, hvor vi havde opsnappet, at man kunne sejle med de lokale fiskere ud til små fiskefarme. Vi spurgte os frem og fik kontakt til en lokal fisker, og 5 min efter var vi på vej i hans lille long-tail båd ud til en masse små bassiner af alskens fisk, krabber, hummere og hajer, hvilket senere skulle vise sig, at være mere end en supergod ide.

Vi fik lov at fodre og holde en masse af dem. På nær de giftige og farlige (heldigt nok, tak!), som der også var flere af. Alle fiskene var fanget i området, og blev opdrættet i små bassiner bygget af brædder og net. Enkelte af dem var ikke nogle han solgte, men langt de fleste var opdræt og nogle han havde haft fra ganske små, og som han solgte på markedet, når de var store nok. På vej tilbage satte han os af på nabo-øen Koh Yao Yai, hvor vi fik en badetur på den yderste spids af øen inden turen gik tilbage. En oplevelse til den nette sum af 130 kr. – det er helt utroligt hvad man får for pengene hernede. Og børnene synes det var en superfed oplevelse.

I morgen skal vi på bådtur rundt til små øer i området, så der venter helt sikkert nye oplevelser til minde-mappen inden vi drager videre til Koh Jum på lørdag.

Take care:-) 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *