5fodspor

ISLANDS FACINERENDE SYDKYST

Naturen er fuldstændig storslået, og ikke nær noget vi tidligere har set. Vejret er omskifteligt, og det gode ved det er, at selvom regnen siler ned nu og her, kan det ændre sig til blå himmel og sol på kort tid. Det gælder selvfølgelig også den anden vej rundt, men indtil videre har vi være mere end dybt forkælede på den konto. Hver gang vi træder ud af bilen, viser moder jord sig bare fra sin allersmukkeste side, og først i dag på 4. dagen har vi slentret rund i Reykjaviks gader i silende regn. 

SOUTH BOUND

Med de første dages oplevelser øst  for Reykjavik omkring the Golden Circle (Pingvellir, Gulfoss & Geysir), var vi allerede så fascineret af dette smukke land, og stort set overbeviste om, at vi måtte have set noget af det vildeste og smukkeste af Island allerede. Men vi skulle blive klogere. Dagen i går startede med det dejligste  klare omend kolde vejr og efter udcheck fra vores hostel og pakning af bilen, indstillede vi gps’en til sydkysten. 

Endeløse ensomme veje, smukke hvide bjergtinder i smuk forening med udslukte og sovende vulkaner dannede den smukkeste ramme for dagens road trip. Umiddelbart kan road trip og 3 børn (inkl. 2 teenagere!) på bagsædet lyde som en udfordrende kombi. Men så længe musikken spiller dagens udvalgte playliste (Lukas Graham udgør en stor den af den, kan jeg afsløre), der er godt tanket op med snacks og drikkevarer og naturen er så berigende at kigge på, så går det faktisk over al forventning, også selvom mobiltelefoner skal være pakket væk. Kun få gange har der været mere end en times kørsel mellem dagens seværdigheder, og det gør også en hel dag i bilen noget mere overskuelig.

SKOGAFOSS – HVOR REGNBUEN BÅDE STARTER OG SLUTTER

Ubetinget det mest imponerende vandfald vi har oplevet her på Island! Billederne taler for sig selv. At stå der og mærke vandets kraft – ja, så opstår et af de øjeblikke, hvor man lige kniber sig selv i armen og takker ydmygt for bare at få lov at være. Små skyer dækkede for solen, og med solens kommen og gåen, kom og gik også de mest magiske regnbuer. Flere steder kunne vi se regnbuen i sin fulde bue, men desværre var linsen på kameraet ikke bred nok, så I må nøjes med de velkendte halve og brudstykker.

 En lille mand i det store naturens moment

SELJALANDSFOSS – LE GRANDE FINALE!

Vel ankommet til endnu en af de helt store, tænkte vi ved første øjekast, at dette vandfald da vel var smukt, meeen ikke så storslået som hverken Gullfoss eller Skogafoss. Men her skal man  ikke lade sig snyde. Den helt store oplevelse får man nemlig ikke ved første øjekast, men når man (tip: iklædt regntøj) bevæger sig af den lille sti BAGOM vandfaldet. Det er intet mindre end en virkelig særlig oplevelse, og her føler man sig næsten i ét med naturens voldsomme kræfter. Selvom dette var dagens sidste stop, og hele “bagsædet-holdet” blev vækket fra en god eftermiddagsblunder ved ankomsten, var der højt humør og glade ansigter hele turen rundt. Desværre blev dette også vores sidste vandfald på denne tur. Men sikke en finale.

HIKE TIL SELJAVALLALAUG

Laug betyder pool. Og med gårsdagens højdepunkt af en badetur i den varme kilde Hrunalaug, var alle mere en opsatte på en hikingtur gennem det islandske landskab for at finde den gemte pool Seljavallalaug. Bilen skiftede til 4-hjulstræk da vejens underlag skiftede, og den tog sig smukt gennem landskabet, til vi fandt et par andre parkerede biler. Herfra spottede vi en lille sti og begav os ind mellem bjergene. Heldigvis mødte vi et par modgående der kunne bekræfte at vi var på rette vej, for ellers er jeg ikke sikker på, vi var fortsat. Her var hverken signal på mobilen eller skilte til at guide os. “I skal bare krydse foss’en længere fremme, og så er I der“.

Nogle kom tørskoede over (juhu, for mine nye vandrestøvler). Andre fik en våd gummisko og blev båret af en stærk storebror resten af vejen over vand og sten. Og pludselig dukkede den fine pool (se nedenfor) op. En hurtig omklædning og som altid var Rasmus første mand i, og kunne konstatere at de 38 grader, vi havde håbet på, lod i al fald 10 grader at mere at ønske. For varmt var det ikke. Men en udendørs svømmetur i 5 graders varme, fik vi dog med os. Den blev bare ikke helt så lang som forventet. Vandtemperaturen var måske ikke helt som vi håbede på, men hikingturen dertil var virkelig imponerende og hele turen værd. Synes de voksne, og Selma som glad udtrykte “Mor, du er måske ikke særlig go’ til sport, men du er altså virkelig god til at finde sådan nogle steder her. Og til at lave mad”.  

Se omgivelserne. Og de fine små vandfald. Hvad mere kan man ønske? Måske lige 10 grader varmere vand:-)

ATLANTERHAVETS VILDSKAB – RÅT, SMUKT OG BRUSENDE

Dagens  sydligste stop gjorde vi i den lille by Vik, der bl.a. er kendt for sin smukke kirke (som i sommermånederne er omgivet af lilla lupinmarker) og stenformationerne langs den sorte lavastrand. Det er underligt at forestille sig, at det om sommeren faktisk er en badestrand, når man på sådan en solbeskinnet oktoberdag oplever Atlanterhavet fascinerende vildskab og vinden der nærmest æder hele ansigtet. Det siges, at man skal være påpasselig her, og at havet gennem årene har taget en del mennesker med sig tilbage. Så vi blev i sikker afstand og besigtigede de smukke stenformationer, som skimtes i baggrunden til højre.

Måske mit favoritbillede til dato! 
Hvis ikke du vil ha våde sko, så skal der løbes når vandet kommer!

HOT TUB OG DET KOLDE GYS

En lang og oplevelsesrig dag sluttede med en tur i hotellets hot tub og sauna. Alle er efterhånden blevet så kække, at de også hopper i den kolde tønde, for at løbe tilbage i det varme vand og mærke en snurren og stikken i kroppen. Selv undertegnede præsterede flere ture i både Laugarvatn (søen ved Fonatana Spa) og den kolde tønde på hotellet i Hella. “For sådan gør man her på Island, så det gør du også, Mor!” Okay da!

Nu er vi ankommet til Reykjavik og civilisationen – børnene synes ret godt om det, og jeg savner allerede naturen. Klokken nærmer sig 20 her på Island og dagens badetur blir’ til en aftenbadning i en af byens lokale svømmehaller. Så sig ikke at en ferie i Island ikke er badeferie!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *