5fodspor

OPLEV CYPERN – LANGT FRA MASSETURISMEN

Tilbage i sommeren 2013 besøgte vi den græsk/tyrkiske ø Cypern. Vi havde fantastiske 14 dage på øen med et perfekt mix af lokal stemning, sol, badning og oplevelser. I det hele taget søger vi helt bevidst så langt væk fra masseturismen som muligt, da vi gerne vil tættere på de lokale oplevelser. At flytte sig væk fra turismen, betyder også at man oftest får meget mere (og bedre) for pengene og at er langt mindre crowded. 

I dette indlæg har jeg samlet vores bud på, hvor man kan bo godt og opleve Cypern fra en anden vinkel end badebyen Ayia Napa, som vel oftest er det sted, man forbinder med øen. Der var vi forbi på kort visit en eftermiddag til stor fornøjelse for børnene, for her var både Tivoli og danske menukort. Det var der ikke noget af, hvor vi boede:-) I øvrigt kostede en sodavand i strandbaren på vores lokale strand 1,5 euro – til sammenligning betalte vi 3,5 euro for det samme i Ayia Napa!

AT KOMME DERTIL OG KOMME RUNDT

Vi fløj superbilligt med Norwegian, og var afsted i juli måned. Når vi rejser på egen hånd, lejer vi stort set altid bil, så vi kan nemt kan komme rundt. En ting havde vi dog misset i planlægningen, så vi gloede lidt, da vi fandt ud af at de kører i modsatte side af vejen. Det vænner man sig dog hurtigt til, omend det måske er meget godt at være mentalt forberedt på:-)

MAZOTOS – TÆT PÅ DE LOKALE

Vi boede i et skønt privat udlejningskomplex Panoramic Village i byen Mazotos på sydsiden af øen. 20 minutters kørsel vest for lufthavnen i Larnaca. Området består af nye lækre privatejede lejligheder. De er store, og den vi boede var i 2 etager og med en kæmpe udendørs tagterrasse (80 kvm) med udekøkken og gasgrill. Man er vel en 8-10 lejligheder om at dele en pool, men da vi var der uden for de lokales ferie, havde vi stort set det hele for os selv med udtagelse af weekenderne, hvor der dukkede et par familier op. Da man er langt fra turistområderne får man virkelig meget for pengene. Vi gav ca. 4000 kr. per uge. Jeg kan se at flere af lejlighederne i komplekset også lejes ud gennem booking.com nu.

Selve byen er meget lokal, og vi mødte kun få turister, og absolut ingen danskere. Der findes et lille velassorteret supermarked og nogle få butikker. Det vi troede var en restaurant, viste sig at være det lokale banko-sted, hvor de grinede pænt meget af os, da vi satte os og ventede på tjeneren. Vi fandt kun et enkelt lille spisested i byen, hvor menukortet var yderst spartansk, men godt og billigt.  Derudover ligger der en fin restaurant (absolut ikke fancy) ved Mazotos beach. Og ellers skal man lidt længere ind mod Larnaca eller byen Kiti, der ligger på vej dertil. I Kiti fandt vi en del gode spisesteder, juicebarer og butikker. Nær lufthavnen ligger desuden en stor Carrefour.

Panoramic Village: 1) poolen 2) udsigt fra terrassen over poolen og 3) udsigten mod bjergene fra tagterrassen.

STRANDLIV

Vi tilbragte meget tid ved Mazotos beach der ligger få minutters kørsel fra lejligheden. Det er en rigtig fin sandstrand men strandsenge, få mennesker og en hyggelig lille strandbar, hvor priserne er yderst rimelige, så børnene fik bare lov at bestille. Der ligger desuden en simpelt lokal restaurant, hvor vi spiste den del gange bl.a. dejlig fisk.

Går man længere hen ad stranden (rundt om pynten) møder man Kahuna Surf house. Her brugte vi meget ofte eftermiddagen på at betragte kite-surferne, og følge med i diverse konkurrencer, der løbende blev afholdt, mens vi var der. Stranden er god, men der er mange bølger på den side af pynten, så vi gik ikke så langt ud. Vi fik timevis til at gå med at lave fine mønstre i sandet med de smukke sten, der ligger langs stranden.

Vi kørte desuden forbi den berømte Fig Tree Bay på øens vestkyst. Absolut et fint område og en dejlig strand. Den er dog lille og meget tætpakket, men her var mulighed for fin snorkling området levede op til navnet og bød på mange smukke figentræer.

Øverste række: 1+2) Larnacas pakkede strand 3+4) snorkling i Fig Tree Bay Nederste række: 5-8) Kahuna Surf House

AT TAGE SIG RUNDT

At bo udenfor større områder kræver en bil og måske også at man har lyst til andet end strandliv. Vi pakker ofte badetøj og baderinge i bilen og kører ud på må og få og ovenfor er nogen af de strande vi endte med at besøge.

Det særlig ved øen er opdelingen mellem Græsk og Tyrkisk område. Store dele af nordøen (den tyrkiske del) er helt lukket for indgang, og lejer man bil skal man sikre sig, at bilens forsikring også dækker, hvis man kører ind i den tyrkiske del. Den nordvestlige del af øen skulle efter sigende være helt fantastisk og blandt andet have områder med kæmpeskildpadder, som vi desværre ikke nåede at se. 

NICOSIA – ØENS HOVEDSTAD ER ET MUST SEE

Hovedstaden Nicosia er et MUST at besøge. Her mærker man virkelig opdelingen ml. det græske og tyrkiske. Både fysisk i form af grænseovergangen og mentalt, da det er en helt ny oplevelse at træde ind i det lille stykke Tyrikiet, der ligger i byen. Midt på den græske gågade, mødes man af paskontrollen (så husk pas) og efter 20 meters ingenmandsland og 2 kritiske tjek af alle pas, er man på 5 minutter rejst fra Grækenland til Tyrkiet i bogstaveligste forstand. Og det vildeste er, at det føles 100% som at være rejst til et helt andet land, og der skal sågar veksles valuta. Her handles ikke med Euro.

Skuer man tilbage mod den græske del af byen skimter øjet vestlige butikker og kendte butikskæder som H&M og Zara. Drejer man hovedet 180 grader og rammes synet af gader fuld af tyrkiske skilte, kopivarer i stakkevis, lækre madboder, støvede gaver og i horisonten rejser sig den smukke store moske, som absolut er et besøg værd. Der ligger også et kendt hammam, som skulle være anbefalelsesværdigt. Vi prøvede det dog ikke. Vi havde en fantastisk eftermiddag i den tyrkiske del. Sjove små butikker og den skønneste mad og tildækket besøg i moske’en. Bydelen er faldefærdig og beskidt, men stemningen er virkelig skøn og anderledes og jeg købte bl.a. en del fint stof.

Welcome to Turkey! Selma får lige vasket hænder af en lokal dreng, vi mødte.  

LARNACA

Larnaca har mange fine små pladser, gader og butikker. Samt en stor bred og meget befolket strandpromenade fuld af liv. Her samles primært mange engelske turister. Vi var derinde et par gange på en eftermiddagstur, da pigerne elsker at gå og kigge i de små butikker fuld af tingel-tangel.

1) Larnaca beach 2) Fin plads i den gamle bydel 3) en af pigernes elskede souvenir-butikker

KAMELPARK, TIVOLI OG SVØMMEOMRÅDE – EN DAG I BØRNE-PARADIS

Mazotos byder faktisk på en enkelt større turistattraktion – nemlig kamelparken. Her tilbragte vi en børnevenlig dag, der både bød på Kamelsafari, svingture i det opsatte Tivoli og badeture i vandlandsområdet. Det er en fin lille “forlystelsespark”, som børnene fandt rigtig god, og der var ikke overrendt af mennesker. Er man til lidt mere gang i gaden, kan man køre til Ayia Napa, hvor der er masser af klassiske børneforlystelser, og der findes vist også et vandland på øen.

Sydkysten og byen Limassol er også et besøg værd. Der ligger mange fine små strande man kan køre til og også en del små fine spisesteder.  Alt i alt er Cypern et rigtig godt bud på et super sommer- eller efterårsdestination og vi har ikke været der for sidste gang. Den har utrolig meget at byde på, og næste gang vi kommer på de kanter, drømmer jeg om bl.a. at besøge Cyperns uofficielle nationalpark Akamas.

Jeg håber, at jeg med denne guide har åbnet øjnene for en anden måde at rejse til Cypern på, end den sædvanlige charter-rejse til Ayia Napa. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *