5fodspor

OPLEV NICOSIA – DET SKAL DU SE

I dette indlæg får du vores tip til oplevelser i Cyperns hovedstad Nicosia og om hvordan du krydser grænsen mellem den græske og tyrkiske del.

europas sidste opdelte hovedstad

I Cyperns hovedstad Nicosia venter en af de helt store oplevelser – nemlig Europas eneste opdelte hovedstad – opdelt i hhv en Græsk (syd) og en Tyrkisk (nord) del adskilt af en bevogtet grænse.

Udover en enestående mulighed for gående at krydse grænsen og bevæge sig mellem 2 lande, byder byen også på andre fine oplevelser.

På trods af sin egenskab af øens største by og status som hovedstad, vil jeg dog ikke betegne byens som en egentlig storby.

Men den er spændende, med en interessant historie og  absolut et besøg værd, selvom det, de gange vi har været der, har været en virkelig varm oplevelse, da byen ligger inde midt på øen og altid er næsten 10 grader varmere end kystbyerne.

Slendretur i gaderne. Dette billede er et meget godt eksempel på, hvordan gaderne ser ud, når man kommer væk fra de større gader i centrum. Nogle steder ligner det meget Athen.

Godt at vide

 • HUSK dit pas hvis du vil krydse grænsen
 • Det er ikke tilladt at fotografere grænsepolitet og i området i ingenmandsland
 • Det er nemt at komme til Nicosia – der er gode motorveje fra stort set alle områder af øen
 • Turen fra Larnaca til Nicosia tager ca. 45 min.
 • Siden den tyrkiske invasion, der skete i 1974, har dele af byens nordlige sektor været i den FN kontrollerede bufferzone.
 • Grænseovergangen i Ledre Street kan kun krydses til fods og er en af 3 overgange i byen. Den blev åbnet i 2008 og overvåges af militær og grænsepoliti.
 • Som dansk statsborger er det ingen problem at krydses grænsen, men det rødbedefarvede pas bliver tjekket op til flere gange undervejs.

kryds grænsen til tyrkiet

Der findes som sagt flere grænseovergange i Nicosia (og generelt på øen), men den mest særlige (synes jeg), er den der kan passeres til fods for enden af hovedgaden Ledre Street. Denne overgang blev åbnet i 2008 under megen bevågenhed.

Vi besøgte byen første gang i 2013, og netop den særlige oplevelse af at gå fra et land til et andet, var noget af det vi havde glædet os vildt til opleve igen. Undervejs går man gennem små 50 meters ingenmadsland, hvor man desværre ikke må tage billeder – men her er mulighed for at få glimt ud hist og pist i murværkerne.

Efter lidt shopping og et kaffestop i den ulidelige varme, slendrede vi forventningsfulde mod Green Line som grænseovergangene mellem nord og syd kaldes.

Desværre kom i sommeren 2020 til en hermetisk lukket grænseovergang
Her ser et glimt af noget "ydermur" til bufferzonen/ingenmandsmand, hvor man lige kan kigge lid ind mellem tønderne.

green line var rød

Desværre skulle det vise sig at de sirligt opstillede barrierer ikke blot var “kø-rækker”, men at grænsen pt. er lukket pga Covid-19. 

Den havde vi ikke set komme, og efter en snak med en venlig men bestemt grænsebetjent (jeg troede faktisk på et tidspunkt, jeg kunne charme os over, da han spurgte “arh, are you from Denmark?”), foreslog han at vi kunne prøve at komme over via en af de andre overgange i byen, såfremt vi kunne påvise en negativ Covid-test. 

Omend alle mand var fit for fight, og vi var virkelig indstillede på at komme over grænsen (inkl. Rasmus der skulle købe kul til sin vandpibe:-)), kunne vi ikke fremtrylle et sådant bevis, og måtte skyde en hvid pil efter den plan. 

Heldigvis har vi oplevet den tyrkiske del, da vi var der sidst, men det var så fin og særlig en oplevelse, at den sagtens havde kunnet klare et gensyn og nærmere udforskning.

Det er VIRKELIG særligt, at der med 50 meters afstand kan være så gigantisk forskel på det sted, man befinder jeg som der. Det er som at gå fra en vestlig verden med Zara, Starbucks og McD til Østens mystik. På den virkelig fede måde med tyrkiske hamams, moskeer (særlig den store moske Selimiye, som er en tidligere katolsk kirke omdannet til moske efter tyrkerne tog den del af byen i 1974), håndværkere, markedet og små skønne spisesteder med tyrkiske lækkerier. 

Du kan se billeder fra vores besøg i 2013 her, hvor vi også var inde i moskeen

Det er virkelig en fin oplevelse at krydse grænsen og mærke hvordan kulturen ændrer sig på blot 50 meters gang – så snyd ikke dig selv for den oplevelse, hvis du besøger Cypern.

2013: Den lille plads lige efter grænseovergangen - vi er her ankommet til Tyrkiet
Ledre Street - ca. 50 meter længere nede ad gaden ligger grænseovergangen. Billedet af pladsen i Tyrkiet ovenfor er taget blot 80 meter længere fremme - se lige en verden til forskel!

shacolas observation tower

Eftersom besøg i den tyrkiske del, som egentlig var formålet med hele vores tur, var udelukket, var det næstbedste at se det hele udfra og fra toppen af Shaholas observationscenter

Fra 11. etage har man her 360-graders udsigt over hele byen, og selvom grænsen ikke er tydelig, kan man fornemme forskellen mellem syd og nord heroppe fra. På billedet (3) herunder se bl.a. førnævnte moske fra toppen – desværre på afstand.

Observatoriet, som er ganske småt og ligger på 11 etage i en af FNs bygninger, byder også på en kort filmfremvisning, der fortæller om både Cyperns historie, besættelsen, frigørelsen og den tyrkiske løsrivelse, hvilket er ret interessant for at forstå landet og den opdeling man fornemmer ganske mange steder, når man møder FN soldater i gadebilledet og ser grænsernes pigtrådshegn rundt omkring.

FN har haft fredsbevarende styrker i landet siden 1970’erne, og det bælte mellem nord og syd, der bevogtes af FN, kaldes for FN’s Bufferzone.

Pris/indgang til observatoriet: 2,50 Euro pr. person. Børn under 12 er gratis. Der er i øvrigt dejlig aircondition, så her kan man blive kølet af, inden turen går videre.

Statue of liberty

En slendretur langs bymuren i tomme gader (hvilket Rasmus dokumenterer nedenfor) tog os til frihedsmonumentet, der ligger i udkanten af en grøn park. Monumentet er opført til ære for alle de, der kæmpede i Cyperns selvstædigheds kamp fra 1955-59.

Monumentet blev i øvrigt opført i 1973, kort inden den tyrkiske invasion, der herefter endte med at dele hovedstaden og landet i to.

Eftersom byen var helt øde som følge af manglen på turister og den stegende hede, havde vi det hele stort set for os selv. 

Udover indtagelse en del flasker isvand, et par kolde colaer og shopping, blev det kun til en kortere slendretur i byen, da termometeret målte 38 grader i skyggen. 

The Gym Concept nicosia

Vi fik dejlig frokost på The Gym Concept, som udover en fin indretning også byder på et lille galleri.

Stedet kan anbefales. Maden var god og stemningen i top. 

Jeg vil tro, det er et rimelig hypet sted, hvis ikke lige det er Corona-tid og byen er tom for turister, men der er en del borde, både inde og ude.

Vi sad inde og nød aircondition og den fine indretning, inden turen gik videre ud i gaderne

Vi havde en skøn dag i hovedstaden, og da skuffelsen over den lukkede grænse havde lagt sig, gav det os faktisk muligheden for at se mere af den græske del, som vi heller ikke fik set sidste gang, vi var her, da timerne forsvandt med at gå på oplevelse i den tyrkiske del.

Er man på Cypern er Nicosia virkelig et besøg værd. 

Og det er en god ide at huske pas fra start – dem måtte vi hjem efter da vi var kommet halvvejs fra Larnaca. til ingen verdens nytte, skulle det senere vise sig.

>>> Alle indlæg fra Cypern finder du her

2 kommentarer

 1. Skønt indlæg om den græske side, for under en uge siden lavede jeg selv et indlæg om den nordlige side, så nød virkelig din guide til den “anden” side.

  Og fordi jeg er historie nørd og rejseleder på Cypern, så nævner jeg lige at kirken blev lavet til moské omkring 1520 da osmannerne overtog Cypern og krævede alle konverterede til Islam.

  1. Tak for det input Tea – det har jeg ikke fået læst mig til. Det vil jeg da lige inddrage i indlægget.
   Knus til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *