5fodspor

ATHEN – FINURLIGT FORFALD – miniguide

ATHEN – STORSLÅET FORFALD PÅ SIN HELT EGEN UNDERLIGE MÅDE

48 timer, adskillige kilometer og endnu flere liter vand i kroppen, og vi begynder at have overblik over den græske hovedstad. En hovedstad, der på mange måder bekræfter alle de indryk, den viden og de erfaringer vi allerede havde om Grækenland, inden flyet sirligt satte sine hjul på landjorden.

Med research hjemmefra, og et godt kort fra Lonely Planet i hånden, har vi brugt de sidste døgn på at udforske området. Vi bor lige i udkanten af centrum og dog i gåafstand til det hele. Byen er forholdsvis overskuelig, og hvor er det altså skidesmart af sådan en by, lige at ligge sit smukke vartegn på en stor klippe, så man stort set kan se den allesteder fra. Akropolis er ligeså fuldstændig fascinerende og storslået, som jeg kunne drømme om. Ikke mindst med lys på, når solen for længst er kravlet ned bag byens bjerge, som man smukt kan skue i udkanten af byen. Fra hotellets top, hvor der i øvrigt ligger en ganske udmærket restaurant, kan vi sidde og nyde den smukke udsigt. I skrivende stund holder vi ”siesta” på toppen af hotellet, hvor børnene får en dukkert i poolen, mens jeg nyder udsigten til Akropolis over en kop Frappé (græsk iskaffe).

HOT HOT HOT – IKKE FOR NYBEGYNDERE!

Storbyferie i Juli måned er ikke for sarte sjæle. Hele 43 grader i skyggen stod temperaturen på da vi landende, og vi er endnu ikke helt sikre på, om det måske ikke er det varmeste, vi har oplevet til dato. Det er lige før Athen giver Cambodia baghjul på den konto. Heldigvis er børnene ikke pivede, og de sidste dage er temperaturen også faldt ca. 10 grader, og selvom det er varmt, er det ikke ulideligt. Af samme årsag, har der været indlagt badepause i poolen her om eftermiddagen.

Og så er det jo bare ferie – vi nyder det. Sidder og daser på cafe og spiller hang-man på bagsiden af en gammel kvittering. Svarer på det samme spørgsmål om og om igen; primært “hvornår er vi der?” og “Er der wifi?”. Eller de mere underlige af typen, som “Mor, tror du overhovedet at rød marmor er nogens yndlingsmarmor. Det er jo så grimt?”, eller “Vidste I, at jeg er faktisk er hypermobil i min tommelfinger?”. Jeg elsker, at rejse med de unger. De er ikke bare skidegode til at opleve alt, vi byder dem, de er også skidesjove!

OPLEVELSER I ATHEN – #1-5

Som altid er der fuld drøn på os, når vi rammer uudforsket område og de sidste 2 dage er ikke en udtagelse. Der er stort set ikke et område i byen, hvor vi endnu ikke har sat vores fodspor,  og vi er allerede rige på nye indtryk og oplevelser. I dette indlæg får I de 5 første bud på fine oplevelser listet – ikke nødvendigvis i prioriteret rækkefølge efter de bedste, men bud på ting at tage sig til i byen.

#1 AKROPOLIS

No words needed måske, men stedet får alligevel et par ord med på vejen. Vi er normalt ikke de bedste til at komme op og ud af fjerene, når vi holder ferie, men med den stegende hede, var vi på pletten kort efter åbningstid kl. 8.15. Det var sådan cirka verdens bedste ide. Der var ikke ret mange mennesker (faktisk var der helt øde, da vi gik op mod billetlugen. Så øde at vi troede, vi var gået en forkert vej), og således undgik vi både kø og store horder af turister. Hvorfor ved jeg ikke, men jeg havde forventet at størstedelen af ruinerne ville være understøttet af stilladser og pakket ind. Men sådan var det absolut ikke. En del steder gik der arbejdere, og genopbyggede det fantastiske mesterværk. En del af det nutidige arbejde på Akropolis består faktisk i, at rekonstruere dele, der er blevet genopbygget forkert tidligere.

Adspurgt svarede de største af børnene dog ærligt, at de godt kunne have nøjedes med at opleve Akropolis fra sightseeing bussen, men Akropolis skuffede ikke og jeg er lykkelig for, at have fået den oplevelse med. Som altid så Selma sit snit til lige at tegne lidt. Vi havde kun bagsiden af en bon, men ikke desto mindre, fik hun tegnet den fineste skitse af Parthenon, som er den mest storslåede af bygningsværkerne.

TIP: Da vi tog derfra en time senere (9.15), var der allerede godt fyldt op og folk begyndte at gå i kø, så det kan virkelig anbefales at være der fra morgenstunden.

#2 OMRÅDET PSYRI – STREET ART OG FUNK

Allerede da jeg læste om området inden afrejse, tænkte jeg, at netop dette område formeligt ville bejle til en topplads over steder, vi ville synes om. Området er et af de nye up-coming steder i udkanten af centrum, og her er fyldt med streetart, fine funky cafeer og steder, hvor man kan hænge ud. Generelt bærer byen rigtig meget præg af landets dårlige økonomi, og mange områder er rigtig øde, forladte og ligefrem ”smadrede”. Man kan gå gade efter gade, og stort set kun møde forladte ruiner og hjemløse. Det er ganske ganske trist. Men lige netop Psyri lader til at være et område, hvor de har formået, at få det bedste ud af det værste, og hvor de har fået integreret de forladte steder, så de indgår på bedste vis. Og aldrig har jeg set så meget graffiti samlet på et sted. Der må være et umætteligt businesspotentiale i at sælge spraymaling!

Helt klart vores favorit. Hende ville jeg gerne have hængende i stuen – sikke et kunstværk – bemærk døren!

TIP: I dette område findes den sjoveste lille farverige ”Cirkusgade” (den hedder vist nok Pittah) med sjove isbarer og cafeer – den er must see.

Cirkusgaden – hhv. aften og dag 

#3 GRÆSKE MEZES I EXARHIA

Exharia er som Phylis et af byens udkantsområder. Af flere sammenlignes det med Nørrebro, og her er også et hav af små fine steder. Vi slentrede hele vejen gennem bydelen til området Koloniakis, som er noget mere turistet. Vi spiste turens første lækre mezes (små græske retter, man deler ved bordet) på det lille fine sted Atitamos. Her får man alt, hvad hjertet begærer til absolut rimelig pris.

#4 & 5 – LYCAVITTOS HILL/MED KABELBANEN TIL ATHENS HØJESTE PUNKT & ROYAL GARDENS

En kende turistet attraktion at køre med kabelbanen (Funicular) hele vejen til hovedstadens højeste punkt ca. 700 m over havet. Ikke desto mindre var udsigten fra det lille kapel på toppen storslået og hele turen værd. Vi tog derop ved solnedgangstid, og efter de obligatoriske billeder ”ned” over Akropolis, gik vi ned på bagsiden af bjerget. Det var en rigtig fin gåtur, og flere steder var udsigten til netop Akropolis og det antikken olympiske stadion langt bedre på nedturen end fra toppen, hvor der fyldt med turister og endnu flere selfiestænger. Her gik vi i fred og ro hele vejen til bunden af bjerget. Her slap pigernes kræfter op og Jørgen hoppede med dem i en taxa til hotellet, mens jeg nød en stund med hyggesludder gennem byen med ældsten. Vi nåede lige at krydse National Gardens inden den lukkede, og fik således også den med på mindetavlen. Den er dog ikke noget at skrive hjem om. Også her bærer byen præg af den dårlige økonomi, og hvor den formentlig engang har været storslået og farverig, er den mest af alt bare afdanket park, der ikke bliver holdt, og ikke helt som navnet antyder en konge værdig.

TIP: At kende på advarslerne på nettet, skulle turen på gåben op være ret hård. Men det ville jeg nu ikke vurdere (måske lidt kækt at postulere, af en der kun har taget turen ned….I know). Men med en flaske vand i hånden, og et par pitstop på de fine bænke på vej op og jeg tror man vil synes, det er en superfin tur op. Vi betalte 5 Euro pr. person for at køre 4 min med kabelbanen. Det kunne vi godt have været foruden, selvom børnene vist synes, det var meget sjovt.

Solnedgang over Athen mod hhv. øst og vest. På billedet til højre, kan man skimte Akropolis lige til venstre for Jørgen.

Aftenslendretur gennem Plaka med Rasmus og kameraet. Ikke en dårlig kombi

EN BY MED SÅ MEGET AT BYDE PÅ

På trods af, at byen på mange måder er faldefærdig og forladt, så er den virkelig fin og finurlig. Der findes også velholdte turistede områder som fx. området Plaka, og måske er det bare, fordi vi drages af det andet, at vi primært har brugt tiden der. Nu lakker eftermiddagen mod hæld, og vi skal ud og nyde den sidste aften i byen. 3 nætter lader til at være helt perfekt til at få overblik og opleve byen. Vi har oplevet meget mere end det ovenfor beskrevne – alt fra et sjovt vagtskifte til kød- og fiskemarkedet midt i byen. Det skriver jeg om i et senere indlæg. Nettet er ikke prangende, så det tager oceaner af tid at hente billeder ned og få det hele lagt op. Så I må væbne jer lidt med tålmodighed. Jeg tænker der også kommer en 3-dagens miniguide her på bloggen, når jeg er hjemme igen.

Jørgen har begået endnu en video fra nogle af oplevelserne, som I får her:

ØHOP – SÅ SÆTTER VI I GANG

I morgen har vi kun en halv dag til rådighed. Lige over middag sætter vi kursen mod Athens næststørste havneby Rafina, hvor vi skal fange en færge til Andros. Hmmmm skal vist lige have undersøgt, hvordan vi kommer derhen og måske købt et par billetter:-) Vi tar’ det som det kommer!  Og ikke alt for tungt!

19 FINE OPLEVELSER I VISUEL FORM

I denne guide får du en kort oversigt med billeder af 19 fine oplevelser i Athen, og tip til byens bedste kaffe!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *