5fodspor

5 TING DU SKAL SMAGE I GRÆKELAND

5 FAVORITTER DU SKAL PRØVE

For mange hænger rejseminder også sammen med madoplevelser. Både gode, sjove, særlige, underlige og ulækre. Normalt omtaler vi ikke mad som ulækker hjemme hos os, men indrømmet; vi har fået noget, der må betegnes som (noget nær) ulækkert på vores mange rejser; Den asiatiske skrækfrugt Durian, som lugter så dårligt, at der skiltes med ”durian forbudt” mange steder. Eller ban beo (vandmandslignende masse serveret med en form for flæskesvær på toppen) i Vietnam, som jeg fik forvekslet med min yndlingsret Ban Xeo (sprøde vietnamestiske rismelspandekager) – ups. Behøver jeg skrive, at jeg så noget skuffet ud da retten blev serveret?

Når det kommer til det græske køkken mindes jeg dog aldrig, at have fået noget, der ryger i den kategori. Jeg elsker simpelthen græsk mad. Simpelt tilberedt uden så meget ”fikumdik” – gode råvarer og hele konceptet med mezes (mange små retter man deler ved bordet) er lige noget for sådan en som mig, der aldrig kan bestemme sig, og altid føler jeg har valgt forkert, når tjeneren serverer de bestilte retter omkring bordet.

De fleste kender klassikerne Græsk salat og tzaziki, så dem springer jeg over i dette indslag, da jeg tager for givet, at de kommer på bordet helt af sig selv. I stedet for du her 5 favoritter, som til hver en tid vil være at finde på bordet med mezes, hvis det er mig, der bestiller.

Er du i Grækenland vil jeg virkelig anbefale dig at prøve dem alle næste gang, du går ud og spiser.

 

OCTOPUS – I ALLE VARIANTER

Bedre kendt som blæksprutte. En af mine favoritter er den råmarinerede, hvor benene er skåret i stykker af ca. ½ cm. tykkelse og så langt i en vinagrette. Smager også godt grillet eller i den mere børnevenlig version, hvor den er friteret. Det vi kaender som friterede ringe, er ikke blæksprutter men  fried squids – de smager også helt fantastisk og dem spiser vi ofte. Prøv begge varianter i alle udgaverne. Du bliver ikke skuffet.

SAGANAKI – FRITERET OST

I går skrev jeg disse ord på vores intragram-profil:

“I somehow feel that I have a mission of getting people to know and try the greek speciality Saganaki.

This is my number 1 recommandation to greek food. Fried cheese with squeezed lemon.”

Dette er min ultimative yndlingsspise, når vi er i Grækenland og resten af familien (med en enkelt undtagelse – se nedenfor) er enige. Måtte jeg kun vælge én ting fra menukortet – altså udover salat og tzaziki, som jeg for længst har ophøjet til obligatorisk – ville det unden tvivl blive saganaki. Friteret ost. Den fås i mange varianter og oftest er den friteret med en form for paneret skorpe. Inden man skærer den over overhældes den med friskpresset citronsaft. Forleden fik vi en særdeles god variant med ”4 cheeses”, som smagte helt fantastisk (det er den meget flydende, I ser på billedet) og i går prøvede vi en version, hvor osten også var røget – så prøv dig frem og find din egen favorit  OBS: Den findes også i en feta-variant, som jeg dog ikke er stor fan af. 

SPANAKOPITA – SPINAT PIES MED FETA

Disse pies fås både med ost og spinat, og der er ikke meget andet at sige til dem, end at det meste, der pakkes ind i sprød filodej, for bagefter at blive friteret, smager ufattelig godt. Derfor kommer disse med på listen.

ZUCCHINI KEFTEDES

Keftedes betyder kødboller, og måske kender du allerede til den klassiske græske kødbolle med masser af krydderier og gerne en rundhåndet omgang kanel. Jeg er dog mere forelsket i vegetarvarianten, som desværre langt fra er på menukortet alle steder. Men hvis den er – så tøv ikke med at bestille dem. De kan være lidt forskellige i deres udtryk og smag, og jeg drømmer stadig om dengang, jeg faldt for denne skønne spise hos Gitte og Yiorgos på Taverna Avli i Zia på Kos for snart 25 år siden. Desværre findes stedet ikke længere, men deres version af zucchini-keftedes bor for altid i mine minder, selvom de bærer en stor del af skylden for, at jeg rejste til Kos i uniformstørrelse 38 og hjem i str. 44  halvandet år senere (men det er en helt anden historie).

TARAMASALATA

Måske du synes, det lyder som noget , der vil ende i kategorien “ulækkert”, men skal du prøve en ny ting, så vil jeg anbefale denne ret. Giv det en chance. Det er SÅ godt og en ganske særlig græsk specialitet. Den smukkeste lyserøde fiskerognssalat med god smag af hvidløg, der spises om dip til diverse andre retter og brød. Den er salt, og måske derfor smager den ekstra godt i varmen. Farven kan variere meget afhængig af fisken, så den kommer i alle nuancer fra næsten hvid til flot rosa.

Det var mine favoritter og mange af dem er resten af familien helt enig i, men for alt yde alle ret – og inspirere lidt mere – får I lige de andres top 5 også. Vi er ret enige de fleste af os:

SELMA

 1. Græsk salat

 2. Tzaziki

 3. Calamares (friteret squid)

 4. Hjemmelavede pomfritter

 5. Græske sprøde nektariner

CAMILLE

 1. Græsk salat

 2. Gyros

 3. Fried octopus

 4. Saganaki

 5. Græske sprøde nektariner

JØRGEN

 1. Græsk yoghurt med honning

 2. Saganaki

 3. Marineret octopus

 4. Squids

 5. Fritterede kartoffekroketter

RASMUS – veksler helst mellem disse 4, hvis ikke han ryger med på en omgang mezes.

 1. Souvlaki – alle afskygninger

 2. Græsk kebab

 3. Pita Gyros

 4. Calamares (friteret squid)

 Den mere klassiske udgave af saganaki hvor den er knap så flydende, tzaziki og yderste til højre fava (linsedip med olivenolie og løg på toppen)

Hvad er din favorit ? Det glæder vi os til at høre.

Velbekomme:-)

/H

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *