5fodspor

MAGISK MORGEN I MEKONG

Første uge er gået og dagen i dag stryger ind på en absolut førsteplads over magiske oplevelser. Dette selvom klokken i skrivende stund kun er 14.30. Klokken 03.45 ringende vækkeuret og søvnige sneg vi os ud gennem myggenettene og indfandt os på Minhs båd, som tog os afsted langs Mekongfloden i nattens mulm og mørke. Bløde bænke og redningsveste til de mindste gjorde, at alle trygt kunne ligge i båden og nyde turen eller sove videre.

Jørgen og jeg ville dog ikke forpasse chancen for at opleve det hele, og brugte meget af tiden på at stille Minhs bror Tin alle de spørgsmål, vi kunne komme på. Han var med som tourguide, og taler som en af de få her et udmærket engelsk, da han læser til lærer og bl.a. skal undervise i engelsk. Han fortalte, at man som lærer i Vietnam tjener 100 doller om måneden. Men så skal man altså også kun undervise 20 timer!!!

Flydendede markeder i Can Tho

Destinationen i dag var de flydende frugtmarkeder på floden nær Can Tho. Ca. 1,5 time sejlede vi – kun afbrudt af kaffebåden, der kom forbi og hægtede sig på ved 5-tiden, og så blev der serveret lun kaffe og the i mørket, inden kaffe-damen sejlede videre til de næste både.

 Her kommer kaffebåden forbi og hægter sig på båden indtll alle har fået serveret.

Første marked vi besøgte var en mindre af slagsen hvor de lokale bytter varer – primært grøntsager. Vi gjorde et stop, fik (mere) the og fandt en udkigspost hvor vi kunne skue over hele markedet mens solen langsomt stod op og tillod os at skue hvad der foregik. Det var et imponerende sceneri, men både ind og ud mellem hinanden og varer over bådenes rælinger.

Markedet vågner længe før solen

Skipperen fra en af de andre både forærede fine græshopper han havde foldet af kokosblade til børnene – de smukkeste små kunstværker, man kan tænke sig. Lang var dialogen om hvordan vi dog fik dem med rundt i 7 uger på vores videre færd, uden at de går i stykker. Men til nogens (ikke alles!) lettelse holder de kun er par dage, så det behøver vi heldigvis ikke bryde vores hjerner med. Pyha, en opgave mindre i vores meget travle liv……:-)

Videre gik turen gennem de mest fantastisk små frodige afkroge af floden – ungerne sov og vi nød freden, alle de smukke planter og roen. Senere ramte vi det store marked, hvor også de andre turister ankom til. Da klokken nærmerede sig 8 sejlede morgenmadsbåden op på siden af os, og der blev serveret risnuddel-suppe med bønnespirer og svinekød – bedste suppe på turen til dato, efter Jørgens mening. Jeg holder nu stadig på den hos The Lunch Lady (som jeg stadig skylder at skrive om).

Mange landmænd kommer langvejs fra til dette marked for at sælge deres afgrøder, da markedet i Can Tho er det største af sin slags i regionen. De fleste har varer med så de har nok til 3 uger, og lever på båden i den tid de er der. Bådene ligner små flydende huse med vasketøj hængende på dækket. Alle både har i øvrigt en “vare-mast”, i hvilken de hænger de varer de sælger, således at de handlende omkring på markedet kan se, hvad der sælges. Vi gjorde stop på en ananasbåd, hvor vi gik ombord og fik lækre smagsprøver. En kunde kom forbi og købte vel i omegnen af 50 stk. – til den nette sum af 350.000 dong (ca. 100 kr.)

Risnudel-fabrik

På vej tilbage besøgte vi en fabrik, hvor de fremstillede risnudler. Rismel, hvedemel og vand røres til en tynd dej, som bages som pandekager og ligger til tørre i solen på store bambusmåtter.  Herefter skæres de og pakkes i pakker af 5 kg. som sælges for 40 kr.  Efter besøget på “opvisningsfabrikken” skulle vi videre til den rigtige fabrik. Jeg ved ikke hvad vi havde ventet os – naivt nok måske nok noget mere industrielt, men det så ud på præcis samme måde og de fremstillede også her alt ved håndkraft.

Børnene fik lov at prøve at lægge de tynde pandekager til tørre og køre de tørrede plader gennem skæremaskinen.

Farvel til Mekong

Her i landsbyen hvor vi bor, arbejder de fleste dagen lang med huslige gerninger og praktiske ting, hvis ikke de sælger ting fra deres lille bod på byens marked. Sætter net i floden, når tidevandet gør at det er lavvande, og tager dem ind igen, når det 6 timer senere er højvande. Vasker tøj i floden (fatter ikke hvordan det kan blive rent), tørrer kokosgrene til brænde, napper en lur i hængekøjen og sejler efter varer på de store markeder, som de sælger til husene langs floden på vej hjem. Slow living af fineste kaliber.

>>> Læs alle indlæg fra Vietnam her

I morgen siger vi farvel til Mekong efter 3 fantastiske dage, og flyver op midt på øen til Hoi Ann og lidt beachlife. At være her har været en kæmpe oplevelse. At bo og leve så tæt på de lokale er aldrig noget vi kunne ha fået andre steder, og stedet her kan varmt anbefales. Udover at her er skønt og roligt, er betjeningen også helt i top. Mamma Minh laver fuldstændig fantastisk mad til os – jeg regner med at I får et helt indlæg om de første ugers vietnamesiske madoplevelser senere.  

 Terrassen hos familien Minh, hvor vi nyder livet og dejlig mad.

I øvrigt varede turen i dag hele 8 timer og beløb sig til den nette sum af 500 kr. for os alle 5 inkl. kaffe, morgenmad, frugt, drikkevarer og frokost! Man får noget for pengene i Vietnam, og det er jo dejligt, når der er 7 uger tilbage.

Take care!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *