Dette indlæg er skrevet af Rasmus.
Lunar new year – Kinesisk nytår
I Singapore og flere af de andre lande vi har rejst i, følger de en anden kalender end det man normalt kalder den internationale kalender (det er den vi bruger i Danmark). De følger den kinesiske kalender og fejrer nytår på et andet tidspunkt en os. Lunar new year er det kinesiske nytår. Det lå i år den 8 februar. De fejrer det i 15 dage. Det vil sige, at det slutter den 22 februar.
Kinesisk nytår bliver fejret når månen står mellem solen og jorden, så man ikke kan se månen. Derfor mener de at der kommer en ny måne. På grund af det bliver det også kaldt månenytår. Det slutter så når den “nye” måne har sin første fuldmåne. Lunar betyder nymåne. Festen er også kendt som familiens genforening. Det er den fordi familiens medlemmer mødes og er sammen, og det er alle familiens generationer ikke bare 10-12 mennesker. Årene er opkaldt efter dyr og i år går vi fra gedens til abens år. Alle gader er oppyntet med alle former for aber. Vi har dog ikke set nogen levende her:-)
Hektisk dag inden det går i gang
Det hele starter dagen inden kinesisk nytår går i gang, så gør de rent, pynter op og køber ind, og de køber meget ind. Det gør de fordi at de fleste butikker lukker de næste 3-4 dage. Medarbejderne i div. supermarkederne tager hjem til deres familie og menneskene der sælger deres ting på markederne tager også væk og fejrer det. Dvs. at næsten alt er lukket i 3-4 dage, så de kan ikke købe ind.
Chinese new year’s eve dinner
Så når det bliver dagen hvor det skal fejres mødes som sagt alle familiens generationer, til det de kalder chinese new year’s eve dinner. Det er et kæmpe stort måltid. Til måltidet bliver der hovedsageligt serveret fisk. Der bliver også serveret noget der hedder dumplings, som er en slags kogt dej. Grunden til at det er disse to retter der bliver serveret, er fordi at de symboliserer fremgang.
Efter de har spist det giver de ældre små røde kuverter til børnene (Børn er bare folk der ikke er blevet gift, så hvis du er 32 og ikke gift bliver du betragtet som et barn). I de røde pakker er ligger der penge i. Grunden til at de er røde er fordi at kineserne mente, at der i gamle dage var et uhyre, som hed Nian. De mener at den var bange for farven rød. Derfor begyndte de at pynte deres hus op med en masse røde ting og så holdt uhyret sig væk. Grunden til at der er penge i dem er for at holde dem sunde og give dem et langt liv ( Da vi var i Singapore, så vi dog en masse af børnene der brugte det på Mcdonalds).
Kvinderne rejser hjem
Anden dag er der tradition for at damerne tager hjem og besøger sine forældre. Gifte kvinder hører til mandens familie, for der er en regel om at når man bliver gift kommer damen til at tilhøre mandens familie. Så fejrer hendes forældre og hende det der. Det svarer lidt til når man fejrer lillejuleaften i Danmark.
Lanternefest
Den femtende dag og slutningen af det kinesiske nytår, bliver der holdt en stor fest kaldt lanternefesten. Det bliver den kaldt, fordi den er fyldt med røde lanterner, og så bliver der holdt en stor fest som symbol på at nu er kinesisk nytår slut og nu starter der et nyt år.
Skriv et svar