5fodspor

GILI AIR – VORES FAVORIT I ORD OG BILLEDER

Ofte er de steder, jeg synes allerbedst om, de allersværeste at få skrevet om. Måske fordi jeg er bekymret for, om de skrevne ord helt kan give udtryk for de oplevelser og stemninger, vi har fået med os, og efterlade læseren med lige præcis det indtryk, jeg gerne vil. Sådan har jeg det lidt med den (efter vores mening) fineste af de 3 Gili-øer: GILI AIR. Jeg tror øen ender på favoritpladsen, da den rummer det hele – både ro og afslapning, men også lidt mere liv end du finder på Meno.

Ingen trafik, turkisblåt vand, fine cafeer med den bedste kaffe,

 skønne butikker, smukke strande og endnu smukkere solnedgange,

snorkelture med havskildpadder 20 m fra bredden, lækker mad,

toner af live musik og de sødeste mennesker

– essensen af GILI AIR

Hovedgaden fra Havnen mod nord. En af de få asfalterede veje. Hestevogn er et yndet transportmiddel, som vi dog valgte at undgå. Vi gik eller cyklede.

THAT GILI AIR FEELING

Vi var VILDE med Gili Air – tænk at ankomme til en lillebitte ø, hvor man bare kan lade sig forvilde på små bitte stier og hele tiden (stort set) komme tilbage ud til kysten. Efter mørkets frembrud er en lommelygte at foretrække, så man lige kan undgå de største huller på stierne, for her er kun gadelys få steder.

Til forskel fra Gili Meno er her masser af aktivitet inde på selve øen, og det er også her, man finder nogle af de bedste spisesteder. Som altid når vi er afsted, bruger vi ofte Tripadvisor, som helt fint ledte os ind på et par gode steder.

>>>> LÆS OM GILI MENO HER

Stemningen på øen er simpelthen så fin og rolig. Enkelte veje er asfalterede (ved nærmere eftertanke er det vist kun “hovedvejen” fra havnen og op gennem byen) og ellers går eller cykler man på sand eller grusstier.  Vi lejede cykler den første dag (25 kr. pr. dag/cykel), men opgav da der mange steder er så meget sand at vi endte med at trække det meste af vejen. Så herefter gik vi. Øen kan i øvrigt gås rundt på cirka en time. 

SE SOLEN STÅ OP OG GÅ NED MED FÅ METERS AFSTAND

Jeg er erklæret solnedgangsmenneske, men går heller ikke af vejen for en smuk solopgang. Vi boede på den nordøstlige del af øen, og som altid er jeg familiens først vågne, og smuttede en morgen ud med kameraet lidt over 6. Ikke et øje i miles omkreds, bare solen der langsomt dukkede op i horisonten, mens jeg dovent slængede mig i en hængekøje under træet på billedet nedenfor.

Øen er blot 4,9 km i omkreds, og krydser man direkte fra øst til vest, var der fra der vi boede bare 600 meters afstand og små 12 timer mellem solopgang og solnedgang. Perfekt for én som mig!

Hver eftermiddag fandt vi et nyt sted at se solen udøve sin magi langs vestkysten. Her er masser af fede barer med sækkestole og små borde i strandkanten med første parket til dagens show. På sydvest spidsen af øen er stranden superfin til en badetur, mens solen går ned (stranden på billedet øverst)

Øverst: Solopgang til venstre, solnedgang til højre Nederst: Gili Air i aftenlys

SNORKLING PÅ GILI AIR

Som på Gili Meno er her også masser af se under vand. Og man ser heller ikke mange gå i vandet her uden at have en snorkelmaske i hånden. Det er helt klart en fordel at have badesko på, da man skal udover en masse sten og koral på vejen. Alternativt at leje svømmefødder, hvilket kan gøres alle steder. Note to self: gå baglæns ud med svømmefødder på!

Netop ankommet, og på allerførste snorkeltur – bare 15 meter fra kysten ud for hotellet, hvor vi boede, fik Camille og Jørgen besøg af en stor havskildpadde, så behøver jeg at sige at stedet var godkendt med det samme!

Alle steder udbyder de dagligt snorkelture rundt til forskellige “snorkleling spots” omkring de 3 øer. Det er billigt (50 kr. pr. person for 4 timer!!!), og kan absolut anbefales. Vi tog en tur med hotellets båd, og fik set både havskildpadder, koralrev, milliarder af fisk og undervandsstatuer. Med i turens pris er iøvrigt lån af udstyr. Vi havde dog selv 2 full face snorkelmasker med, som vi havde rigtig meget glæde af alle dagene på Gili-øerne.

Med på turen var en guide (i øvrigt ham på billedet ovenover, som vi mødte på stranden dagen efter), som man svømmede efter og så fulgte båden med og samlede os op senere, således at vi ikke bare lå og snorklede rundt om båden. Det gjorde vi enkelte steder, og disse steder var de eneste, hvor Selma var i – ellers så hun til fra båden, og spottede også en del skildpadder, der var oppe og trække luft.

OBS: De fleste af strandene er ikke sandstrande, som man kender dem fra Thailand fx og som det måske kan se ud på billederne. Så badesko er en god ide de fleste steder. Men vandet er fantastisk. Helt klart og man kan sagtens finde steder, hvor man kan bade uden sko (fx. nordvest).

Snorkeltur med båd

SÅDAN KOMMER DU TIL GILI AIR

Vi sejlede med Ekayaja fra fra Padang Bai på Bali. I alt gav vi 350 pr. person tur/retur inkl. transfer til/fra hotellet på Bali. Færgeoverfarten varer ca. 2 timer. Ved ankomst skal man over på en mindre transferbåd, der kan komme helt ind til kajen. Til forskel fra Gili Meno går man her tørskoet i land, da de har en mole, båden kan lægge til.

Øverst: Gili Air fra ende til anden.  Nederst: Os på transferbåden. I baggrunden ses færgen fra Bali. 

Vi boede et virkelig dejligt og billigt sted nordøst på øen, som viste sig at ligge rigtig godt og helt perfekt ift. vores behov. Du finder al info om øen, oplevelser og steder at bo i rejseguiden her nedenfor. 

>>>> LÆS VORES REJSEGUIDE TIL BALI & GILI

Take care

/Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *