I dette indlæg kan du opleve ruten fra Canggu til Ubud på Bali med tip til fantastiske oplevelser undervejs. Det er nu ved at være et par dage siden vi ankom til Ubud, som ligger ca. 1 times kørsel nord for Canggu. Vi bruger rigtig gerne flyttedagene til at komme ud og opleve en hel masse, når vi alligvel skal flytte os fra A-B.
Privatchauffør – måden at komme omkring på
Som på Sri Lanka er privatchauffør også måden at komme rundt på her på Bali. Vi valgte at bruge samme chauffør Vishnu, som hentede os i lufthavnen. da vi ankom. Han er virkelig sød og taler rigtig godt engelsk, og så vil han så gerne fortælle. Han er vores chauffør og guide en hel dag for den nette sum af 350 kr!!! Her foregår stort set al kommunikation via Whats-App, og han er virkelig god til at svare via beskeder.
Det er en kæmpe gave at køre med lokal, og udover at vi oplever en masse fantastiske steder, så er det også på disse ture, vi har allerbedst adgang til viden, om de steder vi besøger og landets kultur. Til stor morskab for alle – og rimelig forvirring indimellem – udtaler han i øvrigt konsekvent V som F. Det giver altså nogle pænt sjove fortællinger iblandt.
Dagen før vi skulle videre fra Canggu sendte han en liste med forslag til steder, vi kunne besøge på vejen og efter lidt research af hans forslag, faldt valget på Tegenungan vandfaldet, det hellige vandtempel Tirta Empul og en kaffeplantage.
I øvrigt er trafikken langt bedre end på Sri Lanka. Her kommer man langt nemmere og hurtigere fra sted til sted.
TEGENUNGAN VANDFALDET
Som skrevet tidligere er vi altid lidt skeptiske, når vi drager afsted mod et vandfald. Når man er så forkælet at have oplevet Kuang Si i Laos, så skal der altså noget til at imponere, hvad angår vandfald. Og hvis man lægger vandfaldene på Islands sydkyst oveni, ja, så er et vandfald på Bali smækfyldt med kinesiske selfieturister, altså ikke det mest betagende.
Bevares, vandfaldet VAR smukt, men hele det sceneri der er bygget op omkring turismen og fotosteder, er mildest talt ucharmerende. Midt i den smukkeste natur er opstillet gynger, plastikskilte med “I love Bali” og foto-rammer man kan stille sig i – oftest mod betaling og særligt kineserne står glædeligt i lange køer for at få et billede.
Det er så trist at opleve, hvordan mange virker totalt ligeglade med det sted og den smukke natur, de besøger. Det eneste det handler om, er bare at få det (efter deres mening) perfekte billede. Helt nede i bunden ved vandfaldet, var der op til flere foto sessions igang. Blandt andet et brudepar med et større entourage, der kæmpede rundt på stenene for at få den helt rigtige vinkel og et billede i kassen. Gad godt se hvordan den kjole med slæb så ud efter den omgang.
Det er virkelig den ucharmerende del af masseturismen her på øen – men hvis man tager den humoristiske kasket på, så kan man få ret meget sjov ud af at agere tilskuer til alle deres opstillinger – og det hænder da også at særligt Camille photo bomber et billede i ny og næ.
Selma var eneste friske der badede – og nej, der var absolut ikke så tomt, som der ser ud (beskæring) og i baggrunden skal I forestille jer, at musikken brager ud fra 2 barer på toppen.
Vandfaldet i sig selv er smukt, men hele cirkusset omkring gør oplevelsen mindre mindeværdig.
FROKOST MED DE LOKALE
Hvis ovenstående vandfald var turistet, så kom vi i den grad fra asken til ilden senere på dagen. Vi havde forberedt Visnu på, at han gerne måtte finde et sted, hvor vi kunne få gode satay (spyd) til frokost. Midt i ingenting i en lille landsby gjorde vi stop og fik både spyd, riskager og fried rice. Det første smagte så som så (de stegte ris var gode!), men Vishnu havde en fest over, at vi synes, det var stærkt.
Godt bænket på fine træmøbler (upgrade fra de små børneplastikmøbler i Vietnam) var der tid til at suge endnu mere viden ud vores kære chauffør. Nogen var mere interesserede end andre kan I se:-).
25 kr. for frokost inkl drikkevarer for 5 personer. 5 kr. for en god fried rice – det tangerer noget af det billigste, vi har spist i Asien ever (måske kun slået af dengang, vi totalt faldt for Bahn Xeo ved et gadekøkken i Ho Chi Mihn, og spiste 4 personer for 13 kr.)
TIRTA EMPUL TEMPLET
Næste stop på turen var et ganske særligt tempel – Tirta Empul – det hellige vandtempel. Dette tempel anses også for at være det mest hellige på Bali på grund af det hellige vand som de religiøse hinduer bruger til renselsesritualer.
Her bader de under 30 hellige rindende ”vandhaner”, der render langs to større renselsesbassiner (med store fisk!!). Man starter fra kilden længst til højre og bevæger sig derefter kilde for kilde mod venstre. Inden hoved og krop bades under kilden bedes en bøn.
Vi har set virkelig mange templer gennem tiden, og selvom templerne her på Bali ikke er vildt imponerende ift. fx Laos og Cambodia, så var dette hellige vandtempel alligevel ganske særligt og ikke noget, vi har set mage til før, så det var absolut besøget værd.
For at besøge templet skal man være iklædt en sari, som kan lånes ved indgangen. Skal man ”bade” i renselseskilderne, skal man klæde om til badesarier, når man er kommet ind i templet (jeg ved ikke, om det koster noget at bade). Det var virkelig særligt at opleve de lokale bade her og se hvordan de gennemfører en masse ritualer og bønner ved hver hane. Desværre bliver oplevelsen lidt ødelagt af, at også turister kan prøve samme spirituelle renselse, da alle har mulighed for at hoppe i bassinet, og gør det som en sjov attraktion.
TIP: På vej ud kommer man igennem et mindre lokalt marked, hvor de sælger alle de ting, man også kan købe andre steder og især på Ubud marked i byen. Det viste sig dog sidenhen, at priserne på markedet ved vandtemplet faktisk var billigere end på markedet i Ubud by, så gør dine indkøb her.
BALI PULINA KAFFEPLANTAGE
Dagens sidste stop: Kaffeplantagen Bali Pulina. Plantage er måske et stort ord, for det var nu mere en form for ”kaffemuseum/have”, som var helt utrolig smuk. Præcis som på te-plantagen på Sri Lanka, kom vi her igennem hele processen omkring fremstilling af Bali-kaffe og særligt den dyre Luwak kaffe.
Det særlige ved den er, at bønnerne har passeret igennem fordøjelsessystemet på en såkaldt toddykat, og efterfølgende er de opsamlet fra dyrets afføring, inden de viderebearbejdes.
Efter en fin kort guidede gåtur gennem haven, kom vi til den smukkeste terrasse med udsigt over rismarker (øverste billede), hvor der var kaffesmagning. Vi tilkøbte en kop af den dyre Luwak kaffe (turistfælde! – men den måtte prøves). Vi hører dog til kategorien af kaffedrikkere, der normalt kommer mælk i, så denne sorte variant faldt ikke helt i vores smag.
Turen er gratis, men det er velanset at købe en ting i butikken, inden man forlader stedet, ligesom man forventes at give lidt drikkepenge til guiden. Det var virkelig et smukt sted. Vi kom kort før lukketid og det gjorde helt sikkert at der var knap så mange mennesker. Og så fik vi næsten solnedgangen med. Et stort plus i min bog.
UBUD COMING UP
Mens solen sagte fordufter bag en sky, går der ikke længe inden butikker, byliv og mennesker koncentreres udenfor bilens vinduer – målet og næste stop Ubud er nået.
Her bor vi virkelig skønt og roligt i udkanten af byen på Tegal Sari Ubud. Store smukke værelser, lækre udeområder, dejlig pool og en service udover det sædvanlige. Dagene her er gået med shopping, markeder, scooterture, slendreture i rismarkerne, dejlig mad, yoga og spa-behandlinger Alt det må I have tilgode at høre om.
Læs hele vores store guide til Bali og Gili-øerne her
Take care
/H
Skriv et svar