5fodspor

CAMBODIA RECAP

Fattigdom vs. storhed i Cambodias hovedstad

Små 10 dage blev det til i Cambodia. Et land som har budt på mange divergerende oplevelser – fra det fornemme Kongepalads til møgbeskidte gader, hvor der løber rotter rundt.

Her er i det hele taget ret beskidt mange steder, meget støvet, fattigt og hamrende varmt. Her er også første sted, hvor vi har mødt tiggere. Dem har vi stort set ikke set andre steder. Landet byder dog også på en anden side, og særligt i Phnom Penh er også store flotte boulevarder og skyskrabere og en masse nybyggeri i gang. Det dansk/svenske par vi har mødt (Andreas og Sita) fortalte også om disse forskelle mellem rig og fattig, som jeg synes har været meget tydelige, særligt her i Phnom Penh.

Fattigdom vs. storhed i byens gader (nederst: monument af den gamle konge og bagved Independence statuen)

Phnom Pehn – kongedømmet

Cambodia er som tidligere nævnt et kongerige, men landet har også en præsident. Landet ledes af partiet ”Cambodia Peoples Party”, som er meget tydeligt overalt i bybilledet med store bygninger og plakater og billeder af præsidenten. Landet er i høj grad præget af korruption, og man kan købe sig til stemmer. Så et egentlig demokrati kan man ikke tale om.  Den gamle konge, som var meget populær døde i 2014. Hans homoseksuelle søn – som for mange år tilbage rejste til Paris for at uddanne sig som balletdanser, blev i 2014 tilbagekaldt til landet som regent. Præsidenten er den der leder landet og kongens spillerum defineres og bestemmes i udpræget grad af præsidenten.

The Royal Palace

Vi besøgte i går The Royal Palace som var en utrolig flot oplevelse. Store pagoder og monumenter indkapslet i en stor flot have med klippede buske. Det er nok det fornemmeste sted vi har set på vores rejse – så meget guld samlet et sted, skal man nok lede længe efter.

Husk at være tækkeligt klædt – ellers kommer man ikke ind. Ingen bare arme og ben.

På sejltur med de lokale til øen uden navn

Vi leder altid efter sjove og anderledes oplevelser og springer ofte ud i noget, vi ikke helt ved hvad byder os. I går sprang vi således – på foranledning af Andreas og Sita – på en lille færge over til en lokal landsby på en ø over for Phnom Penhs vandside. De lokale ombord gloede lidt, da der vist ikke normalt er turister med. Det mærkedes også på prisen – 5 kr. for os alle 5 t/r for en færgeoverfart på ca. 12 min.

Local price, expat price og tourist price

Her i landet arbejdes der med 3 niveauer af priser – local price, expat price og tourist price. Den billetpris må nok siges at tilhøre den første kategori. Pigerne tiltrækker sig altid utrolig meget opmærksomhed fra de lokale. De vil gerne kramme dem og ofte tage billeder både af og med dem (det gælder også kinesiske og japanske turister). Camille tager det oppefra og ned – Selma synes det er kende mere anstrengende. Det er nu også mest hende de kaster sig over, og ofte hiver de bare i hende. Vi forsøger at forklare hende, at det bare er venligt ment, og fordi de synes hun ser sød ud. Men det er jo også grænseoverskridende, da det på alle måder er så langt fra vores måde at være på.

Nå, men på den anden side af bredden fik vi en på opleveren. Vi fik, gennem en ejer i et supermarked, hyret en Tuktuk (my friend can drive you, I call him…just wait) som kørte os rundt en times tid blandt mango- og bananplantager, pindehuse, pagoder, rismarker og smuk natur. Vi ville egentlig have cyklet rundt, men det var simpelthen så varmt og vejene så støvede. Det til trods er det jo nogle ”kolde måneder” her, så på færgen sad der flere med både jakker og VANTER på!!! I 37 graders varme!

Jørgen har lavet en lille film, hvor I kan fornemme stemningen.

 

Det viste sig sidenhen, at øen kun har et navn på Khmer, som jeg desværre har glemt. Personalet på hotellet grinede da de hørte, at vi var taget derover. De troede vi ved en fejl havde taget færgen dertil i stedet for det meget turistede ”Silk island”, som vi dog valgte at springe over.

Enden på noget er starten på noget andet!

Det var Cambodia – som på trods af lidt opstartsvanskeligheder med et ringe hotel i Siem Reap, og Rasmus der var syg, virkelig kom igen. Vi har boet på 2 fine boutique hoteller. Madmæssigt kan Cambodia dog ikke hamle op med Vietnam, men vi har absolut fået god mad – både Khmer style og vestligt – og til fornuftige priser. Cambodia har jo også budt på fantastiske Angkor Wat og templerne omkring, som vi endte med at opleve i flere omgange. Det kræver sit helt eget indslag, som følger senere.

Om en time lander vi i Malaysia. Her skal vi bruge nogle dage i Kuala Lumpur, inden tempoet skal sættes helt ned. Vi trænger til at dase på stranden. Jeg har endnu til gode at få læst min mursten af en bog færdig, da det meste afslapnings- og rejsetid er gået med lektielæsnings-support, research, guidebøger, fly- og hotelsøgninger. Ja, og så lige lidt tid til blogskriveriet. Jeg er virkelig glad for, at vi har fået nedfældet alle vores oplevelser og små sjove anekdoter, så de kan være med os, når vi rammer Danmark igen.

Cambodia snap-shots:

Fangede lige denne lille kære munke-hjælper udenfor vores hotel. Han bærer troligt munkens taske.
Smukkeste solnedgang fra en tagterasse i går aftes
Solnedgangs-øl med udsigt over Phnom Penh riverfront
>>>> Få vores store guide til Phnom Phen og Angkor området

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *